Amenajari Interioare

Motivele tradiţionale, „vedete” în amenajările actuale

De câţiva ani buni, atât designul vestimentar, cât şi cel interior au readus la lumină o sursă de inspiraţie foarte ofertantă: motivele tradiţionale.

Reinterpretate şi amplasate în contexte inedite, uneori surprinzătoare, acestea au ajuns „vedete” cu drepturi depline, apreciate datorită aerului autentic şi proaspăt pe care-l emană.

Elementele inspirate din folclor, fie că vorbim despre mobilier, accesorii sau decoraţiuni, au un efect incredibil asupra spaţiilor în care sunt integrate: le scot din anonimat, oferindu-le personalitate şi culoare. De asemenea, prin recreare şi stilizare, ele capătă un aspect fresh, datorită căruia îşi pot găsi locul în amenajări neaşteptate. Cu siguranţă, acestea reprezintă argumente suficiente pentru ca revizitarea valorilor trainice şi pline de înţelesuri ale culturii populare să nu mai fie doar o chestiune ce ţine de modă, ci să devină un demers constant în actul creativ al designerilor şi arhitecţilor.

Folclorul, o sursă de inspiraţie mereu viabilă

Cel mai simplu şi firesc ar fi să faceţi apel la folclorul autohton, care vă pune la dispoziţie o moştenire foarte bogată de tradiţii, motive şi simboluri străvechi. Mobilierul în stil tradiţional (scăunele cu trei picioare, lăzi de zestre sculptate, blidare etc.), cuverturile şi preşurile ţesute la război în combinaţii de culori încântătoare, ştergarele albe cu lucrătură frumoasă, pernele decorative, vasele din lut, coşurile din răchită şi măştile sunt doar o mică parte din această zestre extraordinară transmisă din moşi stămoşi, care se pretează atât în interioarele amenajate în stil rustic, cât şi în cele cu o atmosferă modernistă. De asemenea, puteţi recurge la obiecte şi decoraţiuni ce aparţin altor spaţii şi culturi. Indiferent că sunteţi fascinaţi de ţările scandinave, de Orientul Apropiat sau Îndepărtat, de Continentul Negru sau India, nu mai staţi pe gânduri şi încercaţi să aduceţi o parte din tradiţiile acestor civilizaţii în căminul vostru. Atenţie însă! Nu trebuie să le preluaţi în întregime (nici nu aveţi cum!), ci este suficient să alegeţi doar câteva frânturi din ele (ceea ce au mai frumos şi mai reprezentativ, bineînţeles) pentru a da interiorului un suflu exotic.

Fuziune între tradiţional şi modern

Aşa cum spuneam în paragraful anterior, ideea nu este să creaţi o amenajare 100% tradiţională, demnă de un muzeu al satului, ci să aduceţi laolaltă, într-un mod armonios, elemente tradiţionale şi moderne, care să se pună reciproc în valoare şi să compună un ambient unitar. Evident, un asemenea demers nu este uşor. Fără creativitate şi un simţ estetic dezvoltat, astfel de fuziuni între stiluri, între materiale, texturi şi forme ce aparţin unor registre diferite pot avea ca rezultat kitschuri veritabile. Aşadar, dacă nu vă pricepeţi să faceţi combinaţii, mai bine apelaţi la serviciile unui specialist în design interior.

Idee

Un covor tradiţional, ţesut manual, reprezintă o alegere inspirată atât pentru un spaţiu amenajat în stil rustic, cât şi pentru un ambient contemporan. Este un obiect foarte frumos, care în mod sigur va câştiga statutul de piesă de rezistenţă a amenajării.

Sfat

Apelaţi la motive geometrice simple, stilizate, inspirate din cultura ţărilor scandinave. Acestea se integrează excelent în interioarele moderne şi se remarcă prin contrastele cromatice puternice, având un impact vizual important asupra decorului.

Prin reinterpretarea într-o cheie modernă, obiectele tradiţionale îşi găsesc locul mult mai uşor în amenajările actuale. Deşi au un look nou, totuşi ele păstrează conceptul primordial, continuând să spună povești şi să transmită emoţii.

Text: Lucia Lazăr

Related posts

10 lucruri pe care nicio femeie nu ar trebui sa le aiba in casa

Adina Meyers

Ce alegi pentru ferestrele locuintei tale: draperii, jaluzele, ambele sau nimic?

Adina Meyers

Culorile – o solutie pentru a schimba modul in care este amenajata baia ta

Adina Meyers