Bucataria se numara printre locurile in care ne petrecem o mare parte din timp, mai ales daca suntem genul de persoana careia ii place foarte mult sa gateasca. Asadar, este important sa stim cum sa ne putem organiza cat mai eficient si cu stil bucataria. Pana la urma e bine ca toate lucrurile de care avem nevoie sa fie la indemana si sa nu fim nevoiti sa cautam dupa ele minute in sir. Folosirea spatiilor de depozitare astfel incat sa lipseasca dezordinea este de asemenea un punct care trebuie neaparat bifat pe lista.
Incepem discutia noastra de astazi chiar cu spatiile de depozitare deoarece ele sunt aproape mereu trecute cu vederea. Toate ustensilele pe care le folosim la gatit trebuie sa fie la indemana, sa aiba un loc al lor, bine stabilit, astfel incat sa nu fie nevoie sa le cautam prin toata bucataria.
Amplasarea rafturilor in zona in care gatim este necesara, iar asta pentru ca, practic, aceasta este zona centrala a oricarei bucatarii, locul in care trebuie sa gasim majoritatea ustensilelor si ingredientelor pe care le vom folosi atunci cand preparam mancarea. Cea mai folosita metoda de organizare a rafturilor este cu ajutorul borcanelor.
Borcanele, daca stim cum sa le aranjam, arata foarte bine – ofera bucatariei un aer chic. Tine insa cont ca borcanele trebuie sa fie neaparat din sticla. De ce? Pentru ca, spre deosebire de cele din plastic, acestea transfera mult mai putine toxine mancarii pe care o tinem in ele, iar gustul va fi si el mai proaspat (nu va capata acea „aroma” de plastic pe care o uram cu totii). Un alt avantaj al borcanelor din sticla este ca vedem ce se afla in ele – in acest fel vom gasi si mai repede ingredientul de care avem nevoie.
Un alt mod eficient de organizare este cu ajutorul sertarelor si dulapurilor. Putem sa le impartim in mai multe compartimente, in functie de nevoile noastre, astfel incat sa eficientizam cat mai mult spatiul pe care il avem la dispozitie. Avand mai multe compartimente, fiecarui lucru din bucataria ta ii va reveni spatiul sau si in acest fel o sa stii exact unde sa il cauti cand ai nevoie de el. Tacamuri, oale, cratite, farfurii, cani, pahare si asa mai departe. Fiecare va avea un loc doar al lui.
Cosurile pot fi folosite si ele atunci cand vrem sa avem o bucatarie care arata bine si este organizata. Mici si versatile, pot fi puse pe perete la diferite nivele, astfel incat sa obtinem un efect interesant din punct de vedere vizual. Ce depozitam in ele? Servetele, articolele din hartie, alimentele care au nevoie de un loc uscat si ferit, iar exemplele pot continua.
Nu evita folosirea etichetelor. Ele te vor ajuta sa mentii organizarea pe viitor, deoarece iti vor spune de unde ai luat fiecare lucru, astfel incat sa stii unde sa il pui inapoi. Etichetele ne vor ajuta sa deosebim intre ele si anumite ingrediente care sunt foarte asemanatoare intre ele. Nu sunt foarte scumpe si pot fi gasite in aproape orice magazin universal sau cu articole de bucatarie.