LifeStyle

Modalităţi de a conserva petalele de trandafir

Trandafirii pot trăi o viaţă, atât cât păstrează amintiri şi schiţe ale unor momente frumoase. Dar ei pot trăi o viaţă şi în petale, cu tot cu parfumul lor, mai suav şi mai liniştit, chiar şi după ce aceştia au fost culeşi.

Petalele trandafirilor – terapie pentru liniştea organismului şi rafinament în dulceaţă

Sunt numeroase efectele terapeutice ale florilor de trandafir, aşadar, dacă în grădina ta creşte deja un trandafir Rosa Damascena de la FamousRoses.eu, e bine să ştii că acesta va reuşi mai mult decât să te relaxeze cu parfumul său: te va bucura din borcane cu una dintre cele mai fine şi rafinate dulceţuri. E bine ca dulceaţa să se facă din florile cele mai tinere, netratate, foarte parfumate, de la care se îndepărtează porţiunea albă a petalelor. Dar Rosa Damascena poate înălţa un parfum duceag şi suav şi dintr-o cană aburindă, numai potrivită pentru un moment de socializare sau de ascultare. Pentru ceai, se pot folosi atât petale proaspete, cât şi boboci uscaţi. Prin conţinutul său ridicat de vitamina C, pectină, acid citric și acid malic, trandafirii consumaţi sub formă de ceai, în dulceaţă sau gem, stimulează procesele interne. Ei ajută la eliminarea toxinelor, la răcorirea şi liniştirea organismului.

Aromoterapia uleiului din roze

Uleiul de trandafiri, o substanţă aleasă şi nobilă, este un tratament folosit de aromoterapeuţi pentru ameliorarea simptomelor depresiei, în calmarea nervilor şi a sistemului nervos. Adăugat în apa de baie,  folosit în inhalaţii şi în dispozitive cu flacără destinate aromoterapiei, acesta calmează şi îmbunătăţeşte starea de spirit. Nu puţin cunoscut este şi efectul afrodisiac al acestor flori, legenda spunând că frumoasa Cleopatra făcea băi în apă cu petale de trandafir penru a-şi seduce partenerii.

3 metode de uscare ale petalelor de trandafir

Dacă vrei să te bucuri pentru un timp îndelungat de propriile petale de trandafiri adunate în săculeţi parfumaţi, ai de urmat câteva metode pe care le vei stăpâni destul de uşor.

Poţi usca petalele în borcane etanş, între straturi de silica gel, procedeu care poate dura de la 2 la 7 zile, sau de borax amestecat cu nisip fin sau mălai, de data aceasta, timpul de uscare prelungindu-se, însă nemaifiind nevoie de un recipient etanş.

O altă metodă pe care o poți folosi este uscarea prin căldură. Pentru aceasta, ai nevoie să încălzeşti cuptorul la 80 de grade Celsius şi să introduci în acesta tava în care au fost aşezate petalele. Uscarea se face în 3 ore, timp în care uşa cuptorului rămâne deschisă. Deşi nu este cea mai bună alegere, uscarea  cu fierul de călcat este foarte rapidă. Pentru aceasta, așezi petalele între două bucăţi de hârtie absorbantă înainte de a fi călcate. Petalele mai pot fi uscate şi într-un cuptor cu microunde, folosind o presă de flori sau două plăci ceramice.

Cea din urmă metodă este uscarea naturală, în aer uscat şi cald. Între filele cărţilor, prin presare, trandafirii se usucă lent, dar ce surpriză frumoasă este când, răsfoind prin cărţi, găsim rămăşiţele unor amintiri! Un deshidrator este şi el foarte indicat, însă mai costisitor, la fel ca şi uscarea prin îngheţare profesională.

Din trandafiri se pot face infuzii, apă de distilare sau apă de roze rezultată după separarea uleiului eteric prin decantare, folosită pentru afecţiuni oculare, dureri de dinţi, eczeme şi urticarie, oţet aromatic, tinctură, loţiuni antiacneice şi tonice pentru combaterea ridurilor, ungunete pentru piele crăpată şi multe alte. Trandafirii sunt, astfel, mai mult decât o desfătare a mirosului şi a privirii, domeniul lor de aplicare în diferite forme fiind foarte vast, ceea ce face ca valoarea lui să crească necontenit.

Related posts

Sibiul găzduiește singurul Circuit de Artă Stradală din lume care cuprinde școli și licee, cu peste 3.500 de metri pătrați de picturi murale

Adina Meyers

Fotografiere mai usoara cu Sony DSLR Alpha

Adina Meyers

Programul In Culise 2-8 Noiembrie

Adina Meyers