De provenienţă atlantică, macroul este mai des întâlnit pe coasta nord-americană şi pe cea europeană, dar şi în Marea Nordului sau cea Mediterană.
Se deplasază în bancuri care se apropie de ţărmuri vara pentru a se hrăni cu peşti mici şi creveţi. Acesta este rege când vine vorba de peştele din alimentaţia românilor, de aceea merită să îi fie cunoscute mai bine calităţile.
Ceea ce mulţi nu ştiu este că macroul ajută organismul să lupte împotriva bolilor de inimă, accidentelor cerebrale, tensiunii şi colesterolului. Deoarece e mai greu să ajungă în stare proaspătă în pescării sau magazine, românii îl consumă adesea sub formă de conservă. Recunoscute pentru calitatea lor, conservele Eva File de macrou in ulei vegetal şi Eva File de macrou in sos tomat aduc pe mesele românilor o carne delicioasă şi sănătoasă, cu un aport considerabil de acizi graşi (omega 3) şi de vitamina B12 care fac din acest peşte un aliment cu rol puternic în menţinerea funcţionării normale a sistemului nervos şi a formării sângelui. În plus, macroul este bogat în niacină (Vitamina B3), colină, folați, vitaminele E, D, A, K şi C, fiind totodată sursă de proteine.
Formele delicioase ale macroului
Macroul poate fi servit în toate formele închipuite: de la cel fript pe grătar, prăjit în tigaie, fiert în ciorbă, pregătit la cuptor, până la cel conservat, marinat sau crud pentru sashimi. Astăzi, spre exemplu, încă se mai comercializează macroul sub formă de fileuri marinate în vin şi plante aromatice, aşa cum au procedat locuitorii francezi din Campagne-lès-Boulonnais, începând cu anul 1885. Românilor le place şi varianta afumată a acestuia, fiind asociată cu modalitatea tradiţională de conservare a cărnii pe parcursul anului.
2 reţete cu dichis pentru cei ce îndrăgesc macroul
Există mese la care ai dori să serveşti ceva mai rafinat, iar Franţa este ţara care duce conceptul de fine dining la desăvârşire. Pentru momente speciale, când vrei să impresionezi prin arome deosebite, poţi încerca ierburile de Provence, însă acestea nu pot exista de unele singure, ci au nevoie de o bază. Pentru a pregăti o cină uşoară ai nevoie de 1 kg de macrou, o ceapă albă tăiată rondele, 4 căţei de usturoi, 2 ardei verzi tăiaţi cuburi, o jumătate de kilogram de roşii tăiate rondele, 1 linguriţă de ierburi Provence, un sfert de linguriţă de şofran diluat cu apă fierbinte, sare, piper, ulei de măsline extravirgin şi pătrunjel verde. Prepararea este simplă, ca o adiere care lasă în urmă parfum de ţări străine. Mai întâi se curăţă peştele şi se porționează. Între timp, se aşează pe o tavă ceapa, usturoiul, ardeii verzi şi roşiile. Se aşează bucăţile de peşte peste acest pat de legume, se presară în ploaie ierburile aromatice şi se stinge cu şofranul diluat. Se introduce la cuptor pentru ca miresmele şi gusturile să se întrepătrundă până când peştele devine alb, Aventura aceasta durează cam 30 de minute, iar ea se termină cu pătrunjel proaspăt tocat şi puţin ulei de măsline pentru a îmbogăţi aromele.
O reţetă mult mai simplu de realizat dar la fel de gustoasă este pasta de peşte, ideală pentru mic dejunuri sau cine uşoare ca acordurile Anotimpurilor lui Vivaldi. Pentru aceasta, ai nevoie de 1 pachet de unt, 2 conserve Eva File de macrou in ulei vegetal, zeama de la o lămâie şi puțină sare, după gust. Prepararea se face în doi timp şi trei mişcări după cum urmează: se omogenizează bine untul cu macroul din conservă, scurs de ulei, se adaugă zeama de la lămâie, puțină sare dacă mai este necesar şi preparatul este gata de întins pe o pâine proaspătă cu semințe.
Bucură-te zilnic de o porție sănătoasă de pește și răsfață-te cu preparate delicioase, realizate simplu, din ingrediente de calitate!