Cine poate nega faptul că trandafirul este floarea începuturilor, a bătăliilor şi a romanticilor? Câți îndrăgostiți nu au ales ca, măcar o dată în viață, să îşi împărtăşească iubirea prin acest porumbel călător ce îşi desface aripile precum ei îşi deschid sufletele?
E tocmai acel moment în care inimile sunt ca petalele roşii, catifelate şi purtătoare ale celui mai ales dintre parfumuri de pe Pământ. Lumea sărbătoreşte iubirea şi nu poți trece peste acest moment fără a empatiza cu ea. Poate că ai mai oferit trandafiri, dar e cazul să faci o schimbare. De data aceasta, oferă unul în ghiveci, invitând natura să fie de partea longevității. Florile mari ale Chrysler-ului Imperial şi ale lui Perle Noir Delbard vor fermeca orice privire, dar mai ales sufletele îndrăgostite. Parfumat şi catifelat, trandafirul Chrysler a făcut înconjurul lumii pe patru roți, fiind asociat modelului Imperial al maşinii cu acelaşi nume. Dar, precum este de puternic ca prestanță, pe atât este de elegant şi fin în prezență. Delbard, în schimb, are în petale rafinamentul franțuzesc.
Perpetuarea frumuseții
Nu suntem atât de puternici să negăm istoria care a trasat linii clare în simbolistica trandafirului. Şi parcă nu am vrea să-i spunem nici măcar floare, atât şi-a câştigat un statut aparte.
Gestul de a oferi un trandafir este romantic dintotdeauna, dar a oferi unul în ghiveci este şi unul responsabil. Un arbust care va continua să înflorească, nu să se ofilească în câteva zile, este un mare bine atât pentru oameni, cât şi pentru natură. Un trandafir în ghiveci poate creşte la fel de bine în casă cum poate creşte în grădina cu flori. Important este că, datorită perenității sale, se vor bucura de el mai multe priviri şi mai multe simțuri.
Avantaje ale plantelor crescute în ghivece
Plantele sunt o sursă de oxigen, de aceea rolul celor din ghivece este esențial în aerisirea permanentă a interioarelor. Bineînțeles că sănătatea are de câştigat de pe urma acestora, oxigenul fiind vital, dar şi purificator.
De asemenea, plantele din ghivece au marele avantaj de a putea fi sădite în orice moment al anului, cu excepția perioadei de iarnă. Astfel, plantele din ghivece pot fi incluse în amenjarea grădinii. Oricând începând din martie până în decembrie, poți achiziționa și planta în grădină flori crescute în ghivece, trandafirii nefiind o excepție de la regulă.
Un alt mare atu al plantelor crescute în ghivece este faptul că sunt mai rezistente şi că se prind mult mai repede. Rădăcinile din ghivece sunt protejate și nu simt șocul transplantării, astfel că plantele se vor prinde mai sigur la locul de plantare și vor evolua mult mai bine decât cele cu rădăcina nudă. Plantele care suferă șocul transplantării au nevoie de un timp pentru ca perișorii absorbanți ai rădăcinilor să se refacă, lucru care nu mai este întâlnit în cazul plantelor crescute în ghivece. Peste 95% dintre plantele de ghiveci se prind în mediul natural și au o creștere mult mai activă încă de la început, câștigându-se în acest fel 2 sau chiar 3 săptămâni în cazul răsadurilor de flori sau până la un an în cazul arborilor şi arbuștilor.
Vremea este foarte schimbătoare în timpul primăverii, de aceea nu prea este timp de stat pe gânduri cu lucrările din grădină. În acest caz, amenajarea acesteia cu plante din ghivece este o soluție salvatoare de mare însemnătate. Nici contextul încălzirii globale nu e pe placul florilor, tot cele crescute în ghivece fiind mai adaptabile acestor condiții.
Ai luat în calcul vreodată mobilitatea plantelor crescute în ghivece? Acesta este de un real ajutor pentru amenajările verzi. Gândeşte-te cât de uşor poți muta ghivecele şi reface înfățişarea grădinii şi a casei doar pentru că plantele nu sunt de sine stătătoare!
Dacă aceste argumente te-au convins, atunci merită să dai un as din mânecă pentru un trandafir de-o viață. Şi pentru o lună a iubirii.