In functie de buget si de tipul constructiei, este recomandat sa faceti aceasta alegere in urma unei discutii cu specialistii. Trebuie sa stiti ca proiectarea structurii de rezistenta este direct influentata de deschiderea acoperisului, de tipul de invelitoare ales si de greutatea acesteia. Daca doriti ca mansarda sa fie un spatiu locuibil, perfect amenajat, aerisit si sigur, aceasta decizie trebuie luata inca din momentul realizarii planurilor de constructie. Pe de alta parte, daca doriti sa transformati un pod destinat depozitarii intr-un loc destinat locuirii, este important sa va sfatuiti cu un arhitect sau cu un constructor pentru a stabili daca structura de rezistenta trebuie intarita.

Dupa ce v-ati asigurat ca acoperisul va sta pe o structura solida, puteti trece la urmatoarea etapa care este la fel de importanta: realizarea izolatiei. Este bine sa stiti ca grosimea termoizolatiei este foarte importanta pentru un confort sporit si ca se calculeaza in functie de tipul tiglelor si de alcatuirea acoperisului. Poate fi aplicata sub sau deasupra capriorilor si este realizata din vata de sticla sau din polistiren expandat. Acest strat trebuie dublat de o bariera de vapori, mai precis o folie anticondens.

Montarea invelitorii (care poate fi din beton, tigla ceramica, tabla, etc.) si montarea doliilor si a ferestrelor de mansarda sunt urmatoarele operatiuni pe lista. Nu trebuie uitate nici jgheaburile, burlanele sau accesoriile din tabla de otel de cupru sau PVC. Pentru siguranta dumneavoastra si pentru preintampinarea accidentelor in timpul iernii este preferabil sa montati un sistem anti-inghet si unul de scurgere a apelor pluviale. Tot pentru a nu avea neplaceri in timpul anotimpului rece este indicat sa izolati corect cosurile de fum, sa lasati loc pentru guri de aerisire sau antene TV. Inainte de a semna devizul pentru aceste operatiuni, solicitati o testare a acoperisului si fisa sa tehnica.

 

Etapele corecte ale montarii acoperisului

 

1. Pe placa de beton care separa podul casei de spatiul locuibil se fixeaza suporti din fier de care se prind grinzile. Grinzile intre ele se prind in scoabe. Dupa acest moment aveti gata patul de fixare a acoperisului.

2. De grinzi se prind popii verticali peste care se monteaza coamele centrale si laterale Inaltimea popilor dicteaza panta acoperisului.

3. Capriorii se monteaza pe coame, iar peste ei se bate astereala (captuseala de scanduri asezata pe un schelet de lemn, pentru a sustine invelitoarea unui acoperis).

4. Montati folia anticondens peste astereala, apoi fixati riglele pe directia capriorilor, pentru a permite apei rezultate din condens sa se scurga. Astfel se realizeaza si ventilarea acoperisului.  

5. Perpendicular pe rigle se fixeaza suportii invelitorii formate din tigle.

6. Montati tiglele si apoi carligele pentru jgheaburi.

Cele mai frecvente greseli in montarea acoperisului

1. Necorelarea sarpantei cu tipul tiglelor si mai ales cu greutatea acestora.

2. Alegerea materialelor de proasta calitate sau nepotrivite pentru termoizolare sau calcularea gresita a stratului de vata de sticla sau de polistiren expandat. Cele mai multe pierderi de caldura au loc la nivelul acoperisului, asa ca aceasta greseala va va costa foarte mult in timp.

3. Alegerea unui lemn inca ud sau netratat corespunzator pentru sarpanta. Acesta isi poate schimba forma in timp, periclitand stabilitatea constructiei.

4. Nu lasati acoperisul pe mana amatorilor, pentru ca va va costa timp si bani! Muncitorii neprofesionisti irosesc materiale de constructie, executa lucrari de proasta calitate pentru indreptarea carora veti cheltui mai mult. Alegeti echipa de muncitori in baza unei recomandari primite de la rude sau prieteni. In caz contrar, cereti-le un portofoliu de lucrari pentru a va asigura ca nu isi fac practica pe casa dumneavoastra.

5. Cumparati numai materiale de constructie cu certificat de garantie de la producatori renumiti. De asemenea, solicitati o perioada de garantie si de la cei care executa acoperisul.  

Related posts

Cauti servicii profesionale curatare marmura? Apeleaza la profesionisti, apeleaza la StaffCleaning!

Adina Meyers

Sa ne incalzim inteligent cu panouri radiante cu infrarosu

Adina Meyers

Cum innoim un spatiu vechi

Adina Meyers