Inainte de venirea iernii, curatarea gardinii de resturile vegetale este obligatorie, daca se doreste ca anul urmator spatiile verzi sa fie bogate si sanatoase. Curatenia in curte incepe cu evaluarea cantitatii de frunze si crengi uscate adunata la venirea toamnei.
Specialistii in amenajari recomanda ca la astfel de operatiuni sa fie utilizate tocatoare de gradina puternice, cum sunt cele concepute de producatorul austriac Viking. Aceste utilaje sunt proiectate sa marunteasca toate resturile naturale din gradina, cum sunt cele rezultate la tunderea arborilor, gardurilor vii sau plantelor. In acest fel, sistemele de la Viking reduc substantial volumul resturilor din gradina, indiferent ca este vorba de material lemnos sau material organic moale, cum ar fi resturile de flori sau frunzis.
Cum alegi un tocator pentru gradina?
Un tocator electric se alege in functie de cantitatea de crengi si frunze adunata in curte. Un utilaj extrem de util mai ales toamna si primavara, tocatorul de gradina va face munca placuta si distractiva. Daca in curte aveti mai mult crengi de taiat si mai putine frunze, puteti opta pentru un GE 150 de la Viking, care printr-un sistem special de cutite asigura o taiere uniforma, fara socuri, reducand la o gramajoara de aschii de lemn chiar si crengile mai groase, cu diametru de pana la 3,5 centimetri. Daca grosimea crengilor creste, iar cantitatea de frunze devine mai mare, atunci va trebui sa optati pentru variante de tocatoare cu cutite mai performante. Insa pentru activitatile dintr-o curte de cateva sute de metri patrati, GE 150 este ideal.
Frunzele tocate – fertilizator natural
Folositi frunzele tocate marunt si bucatile mici de lemn pentru fertilizarea terenului. Dupa ce ati finalizat operatiunile de maruntire, imprastiati uniform amestecul, mai ales in zonele din gradina unde urmeaza sa plantati flori in anul urmator. Frunzele uscate tocate, amestecate cu lemnul aschiat, reprezinta unul dintre cele mai eficiente fertilizante naturale.
Valorificarea estetica a crengilor taiate marunt
Estetica gradinii nu trebuie neglijata in anotimpul rece. Un alt avantaj al tocatorului rezida in utilitatea acestuia in peisagistica. Bucatile mici de lemn rezultate in urma tocarii pot fi folosite la amenajarea estetica a gradinii. Suprafetele unde se presara capata un aspect ingrijit si rustic, mai ales daca sunt intinse uniform de-a lungul aleilor pentru a delimita zonele de pamant.