Orice familie care se respectă și care se gândește mai departe decât ziua de astăzi, ar trebui să aibă în casă alimente suficiente pentru un timp mai îndelungat decât două-trei zile. Și, pentru asta, există mai multe soluții: cămara și un congelator de uz casnic. Iar pentru cei care stau la casă, poate și pivnița și podul.
Dependințele și încăperile unei case se construiesc mai greu, însă, dar un congelator de uz casnic este foarte ușor de achiziționat, acestea găsindu-se pretutindeni în comerț.
Există congelatoare verticale și congelatoare orizontale
Ce ne facem, însă, atunci când căutăm să cumpărăm un congelator și descoperim că există mai multe variante? Există congelatorul clasic, vertical, care imită, ca formă, frigiderul, dar și congelatorul orizontal, numit și ladă frigorifică.
E adevărat, ambele au o variatate mare de dimensiuni și capacități. Cum să-ți dai, însă, seama, care e cel mai potrivit pentru tine, pentru familia ta și pentru casa ta? De ce trebuie să ții cont atunci când faci alegerea: congelator sau ladă frigorifică?
Care sunt diferențele esențiale dintre cele două tipuri de congelatoare și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip? Vom încerca să le explicăm în cele ce urmează.
O ladă frigorifică va consuma mai puțin decât un congelator vertical clasic
Lăzile frigorifice au un consum mai redus de energie, cu aproximativ 25%, față de congelatoarele verticale. Motivul? Aerul rece este mult mai etanșeizat în lada frigorifică, neproducându-se un schimb atât de mare de aer cald-aer rece la deschiderea ușii. În plus, greutatea ușii apasă pe garnitura de etanșare, reducând la maximum scăpările de aer rece din lada frigorifică.
Un alt avantaj al lăzii frigorifice comparativ cu un congelator de uz casnic clasic este că aceasta este mult mai potrivită pentru depozitarea unor cantități mai mari de produse, fiind o soluție mai avantajoasă și în ceea ce privește produsele voluminoase sau cu forme neregulate.
Căderile de curent nu sunt o problemă pentru lada frigorifică
În plus, lăzile frigorifice au adesea încuietori, deci sunt ”safe” într-o casă în care se află și copii curioși.
În zonele cu frecvente căderi de curent, o ladă frigorifică este din nou alegerea mai potrivită, aceasta menținând mai mult timp produsele congelate, perioadele de timp variind, în funcție de model, între 24 de ore și 72 de ore.
Lada frigorifică, mai scumpă, dar totuși mai ieftină
Nu în cele din urmă, prețul este un alt avantaj de luat în calcul. O ladă frigorifică e o alegere mai bună din punct de vedere economic, fiind mai ieftină raportat la capacitate decât un congelator vertical.
Chiar dacă un congelator vertical este mai ieftin decât o ladă frigorifică, situația se schimbă atunci când calculăm prețul raportat la capacitate. Dat fiind că permite congelarea unei cantități mai mari de alimente, în cele din urmmă prețul unei lăzi frigorifice ajunge să fie mai mic pe kilogram de alimente decât al unui congelator clasic vertical.
Dacă nu ai suficient spațiu, un congelator e mai potrivit decât o ladă frigorifică
Printre puținele dezavantaje ale lăzii frigorifice comparativ cu congelatorul vertical este spațiul mai mare ocupat în casă, respectiv un acces puțin mai dificil la produsele de dimensiuni mici.
Pe de altă parte, un congelator vertical, spre deosebire de o ladă frigorifică, permite aranjarea mai facilă a produselor în interior și manipularea lor cu mai multă ușurință. De regulă, o astfel de soluție de congelare este dotată cu rafturi și lăzi și cu o flexibilitate mai mare. Însă, avantajul se transformă în dezavantaj atunci când vine vorba de produse voluminoase sau cu forme neregulate