Eficienţa energetică este cel mai important obiectiv de care trebuie să se ţină seamă la construcţia unei case noi sau la renovarea uneia vechi. Directiva 2010/31/UE – privind Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD) a introdus sintagma “clădirile cu consum de energie aproape zero” (NZEB), cerință care trebuie să fie pusă în aplicare începând cu 2018 pentru clădirile publice și din 2020 pentru toate clădirile nou construite.
Pierderile de căldură în sezonul rece se fac prin acoperiş/tavan, pereţi, suprafeţele vitrate şi podea. Tot prin aceste suprafeţe penetrează şi căldura la interior în sezonul cald. Se ştie că aerul cald se ridică şi, de aceea, cele mai mari pierderi de căldură (aproape 40%) se fac prin acoperiş. Tot pe suprafaţa acoperişului cad razele puternice ale soarelui în timpul verii producând încălzirea interiorului. Rezultă deci că acoperişul este primul element asupra căruia trebuie să ne îndreptăm atenţia şi să îl izolăm, mai ales atunci cînd se face o renovare a casei.
Vata minerală bazaltică de la ISOVER, soluţia optimă
Vata minerală este în acest caz cel mai indicat material izolant, însă trebuie aleasă cu grijă, în funcţie de suprafaţa care urmează a fi izolată. De aceea, au fost create produse dedicate, ce asigură o aplicare uşoară şi un rezultat eficient în materie de confort, economie energetică etc. Pentru o izolare optimă se pot utiliza produse din vată minerală bazaltică realizate din materii prime cvasi-inepuizabile, nisipul şi, respectiv, bazaltul şi dolomita.
Acestea se prezintă sub forma unei împâslituri de fibre cilindrice, care au diametre de câţiva microni şi sunt solidarizate cu ajutorul unui liant, înglobând astfel un volum foarte mare de aer. Adaugarea de uleiuri minerale realizează protecţia împotriva pătrunderii prafului şi înlătură efectul negativ al umidităţii. Menţionăm că dacă este în exces, umiditatea reduce confortul şi poate avea consecinţe grave asupra construcţiei, ducând la degradarea structurii, formarea condensului şi a mucegaiului.
Printre alte beneficii ale izolării exteriorului cu vată minerală bazaltică se numără: reducerea pierderilor de căldură (proprietăţi termoizolante); crearea unui climat agreabil în interior, datorită circulării aerului; reducerea zgomotelor din exterior, care se traduce printr-o creştere a confortului interior; rezistenţa ridicată la incendii (clasă de protecţie la foc A1); creşterea rezistenţei clădirilor la condiţiile atmosferice (intemperii). În plus, plăcile nu se îndoaie și nu se deformează, ceea ce înseamnă o stabilitate dimensională permanentă pentru sistem.
Montare uşoară şi rapidă
Izolarea planșeului poate fi făcută pe interior sau / și la mijloc. Pe structura portantă a planșeului se așează un strat continuu de izolație, după care se acoperă cu un strat subțire de beton (șapă). Izolarea acoperișului se realizează optim cu vată minerală bazaltică cu grosimea de până la 20 cm, în straturi încrucișate. Pentru podurile nelocuite, este recomandată deasemenea montarea pe planșeu a straturilor din vată minerală bazaltică.
Montarea se face rapid și ușor, datorită greutății reduse și posibilității de tăiere în forma dorită – efectul de autosusținere poate fi obținut prin tăierea plăcilor cu 5-10 mm mai late decât distanța dintre căpriori.