Ai putea crede ca nu exista o modalitate gresita de a-ti calca hainele, insa trebuie sa stii ca exista unele greseli care pot strica imbracamintea sau asternuturile, atunci cand le calci. Folosirea temperaturii gresite sau miscarile incorecte pot arde, intinde sau strica hainele, cu atat mai mult cand acestea sunt fabricate din materiale sensibile sau subtiri.
Expert Home Tips a facut o lista cu 20 de sfaturi de care ar trebui sa tinem cont atunci cand ne calcam hainele si care te pot ajuta atat sa economisesti timp, cat si sa iti mentii articolele vestimentare ca noi mai mult timp:
Foloseste intreaga suprafata a mesei de calcat
Forma mesei de calcat te poate ajuta sa rezolvi mai rapid problema hainelor sifonate si sa le calci ca un expert. De exemplu, coltul mai subtire este ideal pentru a calca gulerele camasilor sau bluzelor, precum si mansetele hainelor tale.
Nu calca hainele cu miscari circulare
Hainele ar trebui intotdeauna calcate cu miscari in linie dreapta, si nu cu miscari circulare, deoarece aceasta greseala poate face ca materialul sa se intinda. Pentru a scapa de cutele incapatanate foloseste functia de aburi a fierului de calcat, in loc sa insisti prea mult cu aparatul asupra lor.
Impatureste sau pune rufele pe umeras imediat dupa ce le-ai calcat
Atunci cand rufele inca sunt calde dupa ce le-ai calcat, ele sunt si mai usor de impaturit. In plus, hainele pe care le agati imediat pe umerase nu risca sa se mai sifoneze, asa ca nu ezita sa le pui la locul lor imediat cum le-ai calcat.
Foloseste cu incredere jetul de abur
Statiile moderne de calcat precum acestea sunt dotate cu un jet puternic de abur, care iti permite sa calci perfect chiar si cele mai sifonate rufe, indiferent de materialul din care sunt fabricate. Un fier de calcat dotat cu un sistem inovator pentru abur si unul pentru a preveni depunerile de calcar te poate ajuta sa termini mult mai rapid de calcat, iar hainele tale sa arate mereu impecabil.
Protejeaza materialele delicate
Calcarea hainelor fabricate din materiale delicate, precum cele din sifon, satin, dantela, matase ori voal, trebuie protejate cu ajutorul unui material din bumbac. Astfel vei evita arderea materialului sau petele lucitoare care pot aparea din cauza fierului.
Asigura-te ca masa de calcat este la inaltimea potrivita
Inainte de a te apuca sa calci rufele, asigura-te intotdeauna ca masa de calcat se afla la inaltimea potrivita pentru tine. Nu numai ca iti va fi mult mai usor sa te achiti de aceasta sarcina casnica, dar vei vedea ca nu vei mai obosi la fel de repede si nici nu vei avea dureri la nivelul bratelor, dupa ce termini de calcat.
Calca pe dos hainele cu aplicatii
Atunci cand calci haine care au aplicatii pe ele, cel mai bine este sa le calci pe dos. Indiferent ca vorbim despre aplicatii precum margele, perle sau strasuri ori aplicatii realizate din dantela, acestea sunt mai sensibile la temperatura folosita pentru calcarea materialului din care este fabricata haina respectiva. Daca le calci pe dos, nu vei risca sa strici aplicatiile, iar un fier bun de calcat te va ajuta sa scapi de eventualele cute care se formeaza pe acestea.
Foloseste ace de siguranta pentru hainele cu falduri
Fustele sau bluzele cu falduri sunt mult mai usor de calcat daca le prinzi de masa de calcat cu ajutorul unor ace de siguranta sau bolduri. Acest truc te va ajuta sa te concentrezi mai degraba pe calcatul eficient, decat pe a muta faldurile dintr-o parte in alta.
Calca hainele pe o singura parte
Majoritatea hainelor nu au nevoie sa fie calcate pe ambele parti, mai ales daca folosesti un fier bun de calcat. Daca obiectul vestimentar pe care tocmai l-ai calcat arata bine, nu te mai obosi sa il intorci si pe partea cealalta. Acest lucru te poate ajuta sa iti mentii hainele ca noi mai mult timp si sa eviti deteriorarea materialului.
Organizeaza-ti rufele inainte
Inainte sa te apuci sa le calci, rufele ar trebui sortate in trei categorii: cele din materiale delicate, care trebuie calcate la o temperatura joasa, cele din materiale obisnuite si cele din materiale rezistente, pentru care va trebui sa setezi fierul la o temperatura mai inalta. Rufele ar trebui apoi calcate in aceasta ordine, marind treptat temperatura fierului, in functie de materialul pe care il calci.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: sebra