LifeStyle

Istoria cravatei la Muzeul National de Arta al Romaniei

Vernisaj:  miercuri, 9 decembrie, ora 18.30
Durata: 10 decembrie 2009 – 10 ianuarie 2010
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Rotonda Salii Auditorium
Telefon 021/314.81.19; Fax: 021/312.43.27
Program de vizitare: miercuri – duminica (10.00 –18.00)
Gratuit: prima miercuri din luna

Muzeul National de Arta al Romaniei si Ambasada Italiei la Bucuresti va invita miercuri, 9 decembrie, orele 18.30 la vernisajul expozitiei Noduri italiene. Cravata – evolutie, limbaj si stil, care va avea loc la sediul MNAR, in Rotonda Salii Auditorium (Str. Stirbei Voda 1-3).

Organizata cu ocazia implinirii a 130 de ani de relatii diplomatice italo-romane, expozitia prezinta 150 de cravate, 10 costume barbatesti din diferite epoci si o bogata documentatie explicativa ce ilustreaza evolutia cravatei in cadrul modelor vestimentare, de la esarfa innodata din secolul al XVII-lea si pana in zilele noastre. Cravata reprezinta azi unul dintre simbolurile inconfundabile ale stilului rafinat si exclusivist „Made in Italy”.

Termenul „cravata” deriva din frantuzescul „cravate”, adaptare a cuvantului croat „hrvat”. Incepand cu secolul al XVII-lea, cand ofiterii regimentului de cavalerie croata ajunsi la Paris in timpul Razboiului de 30 de ani au introdus acest accesoriu in Franta, si pana in zilele noastre, cravata a suferit o serie de modificari, devenind simbolul absolut al elegantei masculine.

Expozitia ilustreaza nu numai evolutia istorica a cravatei, ci si evolutia stilistica a acestui accersoriu. Piesele expuse sunt reprezentative pentru a demonstra varietatea de tesaturi, modele, culori si imprimeuri existente, precum si varietatea tehnicilor de productie a cravatelor, evidentiindu-se trei mari stiluri de productie: cel englezesc, cel frantuzesc si cel italian.

Fie ca este de tip papillon, cache-col, sapte pliseuri, plastron sau jabot, cel mai important atribut al cravatei este sa fie bine innodata. Desi modalitatile de a innoda si de a purta cravata s-au schimbat de-a lungul timpului, ea ramane podoaba care dezvaluie personalitatea celui care o poarta, un semn aparte al gustului si obiceiurilor unei epoci.

Cu ocazia vernisajului expozitiei, E.S. domnul Mario Cospito, Ambasadorul Italiei, va conferi domnului Ilie Nastase distinctia Ordine della Stella della Solidarieta’ Italiana.

Realizata de Asociatia Colosseum din Roma, expozitia este organizata de Ambasada Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei, cu sprijinul Bancii Intesa San Paolo, al societatilor SASCH si ADV Communications.

 

 

Related posts

Cum să decorezi casa pentru petreceri

Adina Meyers

Magneziu de nota 10!

Adina Meyers

Proiecții în aer liber la a 5-a ediție Película: 9-13 septembrie 2020

Adina Meyers