LifeStyle

Investiție de 3 milioane de euro în robotul chirurgical da Vinci Xi la Spitalul Monza”

Spitalul Monza, cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională din țară, parte a grupului „Policlinico di Monza” din Italia, a investit 3 milioane de euro în cel mai performant sistem de chirurgie minim-invazivă video-asistată, robotul da Vinci Xi.

Chirurgia robotică este pasul următor în ceea ce privește chirurgia minim-invazivă. Vorbim despre o chirurgie de mare precizie și acuratețe, care își dovedește din plin eficiența și utilitatea în cazuri din urologie, ginecologie sau bariatrie. Robotul da Vinci Xi este cel mai modern și performant sistem computerizat la ora actuală pentru intervențiile minim-invazive. Prin perspectiva 3D și HD, precum și prin rotația la 540 de grade a brațelor robotului, acesta ușurează manevrele chirurgicale, oferind vizibilitate mărită de până la 10 de ori, claritate și precizie milimetrică actului medical.

Pentru pacienți, intervențiile chirurgicale prin intermediul robotului da Vinci Xi înseamnă: o cantitate redusă de sânge pierdut intra-operator, timp mai scurt de recuperare, risc scăzut de complicații post-operatorii, durere post-operatorie diminuată, reluarea rapidă a activităților obișnuite și posibilitatea de a interveni în cazuri foarte dificile.

Achiziția vine la un an după ce Spitalul Monza a devenit primul spital care a introdus chirurgia robotică în sistemul medical privat. În 2017, spitalul a achiziționat un alt robot chirurgical da Vinci, cu ajutorul căruia s-au efectuat în medie 5 operații pe lună.  

Cazurile dificile beneficiază cel mai mult de avantajele chirurgiei robotice, în acest sens fiind vizate afecțiuni ca endometrioza (una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine) sau afecțiunile oncologice,cum ar fi cancerul renal, cancerul de vezică urinară (al patrulea tip de cancer ca incidență la femei și bărbați deopotrivă) sau cancerul de prostată (întâlnit la 7 din 10 bărbați ajunși la vârsta a treia).

Chirurgia robotică a venit ca o alternativă la chirurgia laparoscopică tradițională, menită să depășească anumite limitări ale acesteia, legate de profunzimea și disecția minuțioasă impuse de anumite cazuri. Robotul da Vinci Xi este cu atât mai performant și mai util cu cât este pus în mâna oamenilor potriviți, chirurgi cu mare experiență și o pregătire internațională solidă. Noi ne bucurăm să îi avem alături și să putem spune că, la Monza, roboții au sufletul celor mai buni chirurgi și că, în acest fel, am mai făcut încă un pas înainte în chirurgia de vârf și de performanță”, declară Luca Militello, CEO Grup Monza România.

Echipele medicale care efectuează operații cu ajutorul robotului da Vinci Xi sunt formate din: Dr. Cristian Surcel, Medic primar urologie și Doctor în Ştiinţe medicale; Dr. Rubin Munteanu, Medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie laparoscopică, supraspecializat în chirurgie bariatrică, de tip gastric sleeve și gastric banding și Prof. dr. Elvira Brătilă, Medic primar obstetrica-ginecologie, primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică da Vinci de sferă urogenitală.

Related posts

Italienii se pregătesc de Festivalul de Film de la Veneția. Regulile sunt adaptate situației pandemice

Adina Meyers

Pasiunea pentru culoare!

Adina Meyers

Imbinarea perfecta dintre clasic si modern, la standul Delta Studio de la BIFE

Adina Meyers