Pentru pomicultori, lucrarile de intretinere si protejare a livezii sunt obligatorii pentru o productie de calitate, cu fructe sanatoase. Acestea incep din luna februarie trebuie executate lucrari de taiere in perioada de repaus.. Mai jos am selectat cele mai importante etape care fac parte din pregatirea si intretinerea pomilor de la inceputul primaverii:
Protejarea fata de bruma si inghet
Una dintre cele mai cunoscuta metoda prin care pomicultorii isi feresc livezile de efectele inghetului este cu ajutorul perdelei de fum. Aceasta metoda presupune folosirea unei substante fumigene care formeaza un ecran protector de fum si protejeaza solul si pomii de racire, reducand si efectul radiatiei nocturne.
O alta metoda folositoare in livada este incalzirea aerului pentru a determina formarea curentilor de convectie. Incalzirea aerului se poate realiza cu ajutorul unui foc controlat sau a unor arzatoare montate in livada.
Protejarea pomilor se mai face si cu ajutorul vantului artificial generat de instalatii de ventilare care se pun in livada cu scopul de a inlocui aerul rece de la suprafata solului cu aer cald.
In acelasi timp, aplicarea corecta a tehnologiei de cultura si administrarea corecta a ingrasamintelor si substantelor inhibitoare, in conformitate cu soiul si cu particularitatile acestuia, asigura o buna rezistenta la inghet.
Taierea pomilor
Incepand cu luna februarie, este recomandata etapa de taiere si scurtare a ramurilor pomilor, sau chiar inlaturarea in totalitate a ramurilor afectate. Pentru rezultate optime, horticultorii trebuie sa aplice anumite metode si sa urmeze reguli bine stabilite la taierea pomilor. Toaletarea acestora are ca scop, printre altele, regenerarea ramurilor, formarea unor ramuri noi si creeaza cadrul potrivit pentru etapa de rodire.
Speciile pomicole au nevoi diferite si in privinta taierii si trebuie sa se respecte aceste diferente pentru a nu compromite cultura.
Ustensilele pentru taierea pomilor au evoluat si se impart in mai multe categorii: ustensile manuale, masini actionate manual si masini actionate mecanic. Cele mai intalnite ustensile la toaletarea pomilor sunt: foarfeca de gradina pentru o singura mana, foarfeca de gradina cu doua maini (pentru taiatul crengilor mai groase, cu un diametru de 2-4 cm) sau fierastraul.
In etapa de taiere, cele mai frecvente greseli care pot afecta pomii sunt:
– Taierea excesiva sau insuficienta
– Taierea realizata in anotimpurile nepotrivite ( de exemplu iarna, cand temperaturile sunt prea scazute)
– Folosirea unor unelte uzate sau nedezinfectate, care pot leza pomii
Lucrarile solului si administrarea ingrasamintelor
Alegerea sistemului de lucrare a solului in pomicultura se face in functie de anumiti factori:
– Tipul de cultura
– Conditiile climatice
– Insusirile fizice ale solului
– Relieful terenului
– Dotarea tehnica cu masini si utilaje specifice
De cele mai multe ori, pomicultorii incep imediat dupa topirea zapezii sa se ocupe de afanarea solului, cu motosapa. Dupa ce este sapat solul, se netezeste cu grebla.
Afanarea este un proces necesar pentru ca previne eroziunea solului, imbunatateste proprietatile fizio-chimice si biologice ale solului, extinderea buruienilor ( care iau pomilor din cantitatea de apa si nutrienti) si, cel mai important, ajuta la incorporarea uniforma a ingrasamintelor chimice si organice.
Dupa ce este realizata lucrarea solului, in livezi se aplica ingrasamintele potrivite soiului de pom, climei si varstei de plantatie. Ulterior, cultura va fi pregatita pentru a avea o intrare optima in sezonul de vegetatie, urmand sa fie efectuate ulterior si tratamente impotriva agentilor patogeni, inca de la dezmugurit, impotriva rapanului si fainarii.
Respectarea etapelor de mai sus, in conformitate cu particularitatile soiurilor de pomi, ar trebui sa asigure oricarei plantatii pomicole un inceput sanatos.