LifeStyle

Incredibila poveste a palmierului hawaiian, o planta pe care trebuie s-o ai acasa!

Pentru cei care adora plantele de apartament, ofertele din sectiunile de gradinarit ale magazinelor pot fi destul de lipsite de imaginatie, majoritatea rezumandu-se la optiunile asa-zis sigure. Prin urmare gasim cam aceleasi plante peste tot. Din cand in cand, insa, apare ceva spectaculos, precum palmierul hawaiian, Brighamia insignis.

Aceasta planta suculenta este originara din insula Kaua’i, unde creste pe terenul pietros de pe coasta. Nu este realmente un palmier, insa trunchiul gros si coroana de funze lucioase ii dau acest aspect, aproape arhitectural.

De primavara pana vara devreme, din centrul palmierului erup inflorescente galbene, lungi de 15 cm, care emit un miros dulceag, foarte placut. Tulpina tubulara a florilor se datoreaza unei molii care avea o limba enorm de lunga si care a evoluat o data cu planta de-a lungul a milioane de ani.

Ironic, aceasta dovada de adaptare evolutionista era cat pe ce sa duca la extinctia plantei. Bazandu-se exclusiv pe molia respectiva pentru polenizare, soarta plantei era legata de a ei. In momentul in care molia a disparut secolul trecut, singura sansa de supravietuire a plantei a fost prin interventie umana, mai exact prin munca unor biologi care au conservat planta imitand rolul moliei.

O buna parte din plantele ramase au fost decimate din cauza dezastrelor naturale, precum uraganul Iniki, din 1992.

In 2003, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) anunta ca numai sapte dintre aceste plante au mai ramas in habitatul lor natural din Hawaii.

Este o mare supriza ca micul palmier se adapteaza relativ usor la viata de apartament. De altfel, munca de conservare se sustine chiar din vanzarea plantelor crescute sustenabil si polenizate artificial. Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii lucreaza cu oamenii de stiinta la un plan de supravietuire pentru palmirul hawaiian. Astfel, pentru fiecare planta vanduta, se doneaza o sumă la IUCN.

Asadar, daca vreti sa contribuiti la salvarea palmierului hawaiian, luati-l acasa!

Planta va iubi un colt luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui, iar in timpul iernii prefera camerele racoroase – din nou surprinzator, avand in vedere originea sa.

Singura pretentiozitate a plantei este faptul ca radacinile sale nu suporta sa stea intr-un pamant rece si umed.

De fapt, micul palmier are nevoie de putina apa. An de an schimbati ghiveciul plantei, dar numai daca este deja plin cu radacini. Cel mai potrivit pamant pentru el este amestecul cu scoarta de copac care se vinde cu numele de "pamant special pentru orhidee".

La baza ghiveciului puneti un strat de pietris, bucati ceramice sau granule de argila pentru imbunatatirea drenajului. Completati pamantul de jur-imprejur si presati ferm. Udati numai dupa ce pamantul este complet uscat (la cateva zile dupa replantare radacinile nu absorb deloc apa).

 

 

Related posts

Iată câteva idei de cadouri utile pentru casă nouă

Adina Meyers

Panasonic prezinta “tehnologia revolutionara” la IFA 2009

Adina Meyers

Humanic Summer Vibes

Adina Meyers