LifeStyle

IMAGINI ALE LUMII TRECATOARE

Vernisaj: vineri, 18 decembrie, ora 12.00

Durata:  18 decembrie – 28 martie 2010

Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu

            Telefon: 314.81.19, 313.30.30

Program de vizitare: miercuri – duminica,  10.00- 18.00 

Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

Muzeul National de Arta al Romaniei are placerea sa va invite vineri, 18 decembrie, ora 12:00 la vernisajul expozitiei Imagini ale lumii trecatoare. Kunisada – un mare gravor al scolii Utagawa. Gravura japoneza din secolul al XIX-lea, organizata de Sectia de Arta Orientala a MNAR, in urma unei minutioase cercetari a colectiei de arta japoneza pastrata in patrimoniul muzeului.

Curatorul expozitiei si autorul catalogului care o insoteste expozitia este doamna Carmen Brad, specialist in arta extrem orientala.

Expozitia reuneste un ansamblu de saizeci si trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil. 

Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al scolii Utagawa, Kunisada isi consolideaza inca din tinerete o pozitie privilegiata printre gravorii de notorietate ai epocii, abordand o varietate de teme, dar in special reprezentarea frumusetii feminine si a actorilor de teatru kabuki. 

Kunisada a avut parte de o posteritate artistica sinuoasa, determinata si de variatia calitatii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate in colaborare cu numerosi discipoli. 

Ceea ce caracterizeaza opera sa este extraordinara varietate a subiectelor si energia creatoare aproape nelimitata, intemeiata pe respectul traditiei. A fost colectionat cu pasiune de catre amatorii de arta occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotica a Japoniei.

Viu admirat pentru forta desenului si culorile vibrante, a inspirat pictori impresionisti si postimpresionisti, care i-au copiat gravurile in picturile lor. 

Din ansamblul de gravuri aflate in colectiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistica si calitate a imprimarii. Ele ilustreaza citeva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrari inspirate din literatura, istoria si legendele Japoniei.

O sectiune speciala este dedicata lucrarilor care il prezinta pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru in epoca. Expozitia cuprinde de asemenea un set de gravuri create in colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).

Related posts

(P) KLUDI aduce noutati de exceptie la targul ISH de la Frankfurt

Adina Meyers

Care sunt principalele motive pentru care merita sa incercam un dozator sapun de calitate inalta?

Adina Meyers

Cum să-ți faci patrupedul celebru pe Instagram – ghid complet

Adina Meyers