Vernisaj: vineri, 18 decembrie, ora 12.00
Durata: 18 decembrie – 28 martie 2010
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu
Telefon: 314.81.19, 313.30.30
Program de vizitare: miercuri – duminica, 10.00- 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Muzeul National de Arta al Romaniei are placerea sa va invite vineri, 18 decembrie, ora 12:00 la vernisajul expozitiei Imagini ale lumii trecatoare. Kunisada – un mare gravor al scolii Utagawa. Gravura japoneza din secolul al XIX-lea, organizata de Sectia de Arta Orientala a MNAR, in urma unei minutioase cercetari a colectiei de arta japoneza pastrata in patrimoniul muzeului.
Curatorul expozitiei si autorul catalogului care o insoteste expozitia este doamna Carmen Brad, specialist in arta extrem orientala.
Expozitia reuneste un ansamblu de saizeci si trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil.
Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al scolii Utagawa, Kunisada isi consolideaza inca din tinerete o pozitie privilegiata printre gravorii de notorietate ai epocii, abordand o varietate de teme, dar in special reprezentarea frumusetii feminine si a actorilor de teatru kabuki.
Kunisada a avut parte de o posteritate artistica sinuoasa, determinata si de variatia calitatii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate in colaborare cu numerosi discipoli.
Ceea ce caracterizeaza opera sa este extraordinara varietate a subiectelor si energia creatoare aproape nelimitata, intemeiata pe respectul traditiei. A fost colectionat cu pasiune de catre amatorii de arta occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotica a Japoniei.
Viu admirat pentru forta desenului si culorile vibrante, a inspirat pictori impresionisti si postimpresionisti, care i-au copiat gravurile in picturile lor.
Din ansamblul de gravuri aflate in colectiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistica si calitate a imprimarii. Ele ilustreaza citeva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrari inspirate din literatura, istoria si legendele Japoniei.
O sectiune speciala este dedicata lucrarilor care il prezinta pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru in epoca. Expozitia cuprinde de asemenea un set de gravuri create in colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).