LifeStyle

HONEYWELL: Sfaturi pentru prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon

Honeywell (NYSE:HON) prezinta cele mai utile sfaturi pentru proprietarii de locuinte din Romania care sa ii ajute sa previna intoxicatiile cu monoxid de carbon (CO) acasa.

Un studiu realizat de Honeywell arata ca multi proprietari de case din Romania nu sunt constienti de riscurile acumularilor de monoxid de carbon si de pasii necesari pentru a preveni astfel de situatii. CO apare atunci cand combustibilul organic precum lemnul, carbunele, uleiul sau gazul nu ard corespunzator. Studiul Honeywell a aratat ca desi 85% dintre respondenti detin un aparat care functioneaza pe baza combustibililor fosili, mai putin de o treime (30%) sunt constienti ca acestea ar putea degaja CO.

Informatii despre CO

CO este un gaz incolor, inodor si insipid care poate fi extrem de nociv pentru oameni.

Oamenii sunt expusi riscului mai ales atunci cand dorm, pentru ca nu sunt constienti de simptomele pe care le au. Desi intoxicatia cu acest gaz poate afecta pe oricine a fost expus, exista unele categorii de oameni care prezinta un risc crescut in cazul intoxicatiilor, precum tinerii, femeile insarcinate, varstnicii si cei care sufera de probleme cardiace sau respiratorii.

In mod obisnuit, intoxicatia cu monoxid de carbon provoaca greata, dureri de cap, vedere in ceata, confuzie, pierderea cunostintei sau chiar moartea.

Studiul Honeywell arata o lipsa de intelegere a amenintarilor pe care le aduce CO, mai ales ca 34% din cei intervievati cred in mod eronat ca o buna ventilatie a locuintei ar fi suficienta pentru a evita acest pericol.

15% considera in mod gresit ca nu trebuie sa ia masuri pentru a preveni emisiile de CO pentru ca pot simti mirosul de gaz in cazul in care acesta s-a acumulat in interiorul casei.

19% dintre cei intervievati cred ca alarmele de fum instalate in case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, desi cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.

Reducerea riscului de intoxicare cu monoxid de carbon

Pentru a diminua riscurile intoxicarii cu monoxid de carbon, in cadrul campaniei europene “Case Ocrotite”, Honeywell prezinta urmatoarele sfaturi si informatii care sa ii ajute pe romani sa se protejeze impotriva acestei amenintari.

Verificati periodic sistemele pe baza de combustibili fosili, urmand intotdeauna instructiunile producatorilor. Sistemele de aerisire infundate, echipamentul invechit sau care nu functioneaza corect poate duce la emisii de CO.

Asigurati-va ca toate dispozitivele au fost instalate corect, in conformitate cu instructiunile producatorilor

Asigurati-va ca aparatele de incalzit functioneaza corect, nu sunt blocate de praf sau alte reziduuri – cu atat mai important pentru sistemele de incalzire care nu au fost utilizate de-a lungul verii.

Daca aveti stari de voma, ameteala, dureri de cap, pierderi de eechilibru, vedere incetosata sau letargie si/sau suspectati o scurgere de CO, opriti aparatul, ventilati incaperea prin deschiderea ferestrelor, iesiti la aer proaspat si sunati la serviciul de ambulanta si la serviciul de combatere a incendiilor.

Cea mai buna metoda de a evita ca acumularile de CO sa devina un pericol pentru sanatate este sa achizitionati un detector de monoxid de carbon. Acesta este diferit de un detector de fum, fiind creat special pentru a semnaliza acumularile de monoxid de carbon inainte ca acestea sa devina un risc pentru sanptate.

Alegerea unui detector de CO pentru acasa

Detectoarele de monoxid de carbon sunt disponibile in magazine la un pret convenabil. Honeywell ofera in Romania trei noi modele certificate – XC70, XC100 si XC100D. Toate cele trei dispozitive sunt produse in Europa si indeplinesc normele de siguranta impuse la nivel nivel european: EN50291-1:2010, EN50291 – 2:2010 si EN5029 2:2013. Acestea se supun de asemenea directivei pentru voltaj scazut  si directivei europene RoHS. Detectoarele Honeywell de monoxid de carbon pot fi utilizate atat in case, cat si in rulote sau in interiorul barcilor. De asemenea, acestea pot fi utilizate in instalatii complexe, ca parte din sistemul de detectare a unui incendiu. 

Acestea au un proces de auto-testare rulat in fiecare ora, ce asigura functionarea completa si declansarea sistemului de alarma la intervale regulate cand este detectat monoxidul de carbon.

Toate cele trei dispozitive sunt usor de utilizat, beneficiaza de o semnalizare luminoasa vizibila si semnalizare acustica. Acestea pot fi instalate cu usurinta pe perete, pe tavan sau ca dispozitive de sine statatoare – nu necesita nicio conexiune prin cablu, iar datorita carcasei solide pot fi instalate si in baie. Utilizatorul poate stabili declansarea alarmei atunci cand concentratia de monoxid de carbon depaseste 25% din nivelul de siguranta. Dispozitivul inregistreaza informatiile pentru o perioada de 7 zile, astfel incat conditiile in care a fost declansata alarma pot fi analizate de personalul specializat.

Modelul XC70 dispune de garantie pe o perioada de 7 ani, iar modelele XC100 si XC100D vin cu garantie de 10 ani. Modelul XC100D dispune de asemenea de ecran LCD pentru afisarea informatiilor.

Related posts

Reynaers Romania: In prezent, 1 din 5 case noi sunt amenajate cu tamplarie de aluminiu

Adina Meyers

Elimină rapid problema păduchilor de cap cu Dezanoplum

Adina Meyers

Peek & Cloppenburg – un nou design al magazinului din Băneasa Shopping City

Adina Meyers