Amenajari Interioare

Cum sa renovezi o casa veche cu ferestre de mansarda

Proiectul prezentat este localizat la nord de capitala daneza Copenhaga si este o locuinta familiala construita in anul 1937. Fiind o casa veche, proprietarii au renovat acoperisul in 2013, iar camerele si primul etaj in anul 2015. Ca parte a procesului de renovare, 3 dormitoare, o baie si un hol au fost dotate cu ferestre de mansarda VELUX.

Provocarea: de la vechi si racoros, la nou si luminos

Avand un interior spatios, o gradina cocheta si fiind aproape de mijloacele de transport, aceasta familie a crezut ca a gasit locuinta perfecta in anul 2000. Totusi, locuinta avea si neajunsuri. Constructia originala, nu era bine izolata, avand un climat interior racoros si neplacut, asa ca proprietarii au decis sa o renoveze si sa rezolve aceasta problema. Au imbuntatit izolatia de la primul etaj, au montat o pardoseala noua si o noua bariera de vapori.

Insa, chair si asa, climatul interior nu era inca suficient de bun. Atunci proprietarii au decis sa contacteze un reprezentant VELUX, dar au avut rezerve cu privire la propunerea acestuia de renovare: 11 ferestre de mansarda, dar si sugestia ca toate incaperile si holul ar trebui sa se deschida pana la coama acoperisului.

Au inceput treptat sa ia in calcul varianta aceasta, iar la sfarsitul anului 2014, familia a inceput marea renovare a primului etaj: placarea cu o noua pardoseala din stejar, izolatie suplimentara, impartirea unei camere in 2 si montajul celor 11 ferestre de mansarda.

Solutia: mai multa lumina, mai putin frig

Principalul scop al renovarii a fost acela al imbunatatirii climatul interior. La inceput, famiilia s-a intrebat daca cele 11 ferestre de mansarda ar fi in contradictie cu scopul urmarit, confortul termic. Dupa terminarea renovarii, temerile lor s-au demonstrat a fi nefondate, deoarece ferestrele nu au efecte negative in ceea ce priveste gradul de izolare și nici nu au cauzat schimbari importante ale temperaturii.

Renovarea in sine s-a dovedit mai simpla decat au anticipat, iar reconstructia a transformat aspectul, dar si atmosfera de la primul etaj. Camerele sunt mult mai aerisite si mai luminoase.

In dormitorul principal, ferestrele VELUX au creat sentimentul de apropiere de natura, de parca natura inconjuratoare ar fi devenit parte din casa. “La lasarea noptii, abia astept sa ma asez in pat si sa ma uit la stele. Programez rulourile VELUX sa se traga jos in timpul noptii, astfel incat sa nu ma trezeasca lumina diminetii”, spune Charlotte, proprietara casei.

Obtinerea confortului interior este un aspect esential si in camerele copiilor. Aerul se poate reimprospata rapid odata cu deschiderea ferestrelor. Cantitatea suficienta de lumina naturala din camerele lor imbunatateste abilitatile de invatare si starea de bine. Nivelul ridicat de iluminare din timpul zilei si de intuneric din timpul noptii, imbunatatesc ritmul circadian, ceea ce duce la o calitate buna a somnului.

Majoritatea ferestrelor au fost amplasate aproape de grinda. Ele se pot deschide si inchide cu telecomanda care are integrate mai multe programe.

„Pentru mine, posibilitatea de a setarii orelor de deschidere/inchidere face cea mai mare diferenta, mai ales ca poti seta orele dorite. Noi alegem de regula un interval de 15 minute, in functie de vreme si anotimp. Cand nu folosim telecomada, ea sta atasata de perete datorita unui magnet. re un design simplu si discret, insa efectul de control automat este foarte vizibil in viata noastra de zi cu zi. Climatul interior datorat ferestrelor a fost pentru noi o surpriza placuta”, a incheiat Charlotte.

Pentru mai multe detalii despre produsele utilizate in proiect si exemple de renovare la fel de reusite, acceseaza velux.ro

Related posts

Sursele de iluminat te pot ajuta în amenajarea unui spațiu

Adina Meyers

Tapetul – o variantă veselă pentru decorarea camerei unui copil

Adina Meyers

Ai o locuință de închiriat?

Adina Meyers