LifeStyle Retete

Gratarul – de la o solutie salvatoare necesara supravietuirii, la o revelatie gastronomica

Marea fara soare e ca weekend-urile fara gratare, nu crezi? Pana si dacii erau considerati a fi extrem de mancaciosi atunci cand venea vorba despre gratare. Da, ai citit bine. Istoria carnii fripte pe gratar n-a fost scrisa peste noapte, ci acum multi-multi ani. Asadar, nu apleca urechea in fata miturilor cum ca gratarul ar fi o inventie americana. Prepararea carnii fripte s-a transformat, pe rand, dintr-o solutie salvatoare necesara supravietuirii intr-o revelatie gastronomica sau chiar un hobby demn de weekendurile cu prietenii.

Dar, destul cu lectia de istorie si hai sa trecem la bucatareala. Verii ii sade bine cu zilele insorite, iar carnii ii sade bine fragezita pe un gratar sfaraind. Si, pentru ca Chef Liviu Balint stie cum sa transforme o bucata de carne intr-un preparat numai bun de jurizat la MasterChef, vrea sa imparta si cu tine secretele unui gratar savuros. De fapt, e simplu, trebuie sa urmezi cativa pasi si sa ai alaturi cele mai importante doua ingrediente: carnea si condimentul Vegeta Grill Condiment lichid cu bere pentru marinare.

Gratarul perfect, cat ai spune ”weekend”!

Pentru reteta de azi Chef Liviu Balint a ales cotletul de porc si o salata de vara scaldata-n arome dulci-acrisoare de portocala. Daca ai invitat toti prietenii, tine cont ca un plic de Vegeta Grill Condiment lichid cu bere pentru marinare iti este suficient pentru aproximativ 500 grame carne. Asa ca, mai intai potriveste cantitatile si asigura-te ca ajunge pentru toata lumea.

Marinare perfecta, in doar o jumatate de ora

Primul pas e sa marinezi carnea. Dureaza doar 30 minute. Inca nu stiai ca poate dura asa putin? Pune carnea intr-un bol si adauga Vegeta Grill Condiment lichid cu bere pentru marinare. Aromele condimentelor atent selectionate vor patrunde usor carnea fragezind-o pana la perfectiune. Dupa marinare, pune carnea pe gratarul incins si in doar 10 minute e gata. Gata de pus in farfurie, bineinteles.

Chef Liviu Balint perpeleste nitel si painea pe gratar, pentru o potrivire mai buna a aromelor. Iar dupa ce friptura este facuta, iti ramane doar salata: rucola, salata verde si valeriana, toate stropite din belsug cu zeama de portocala. Poti opta pentru ingredientele acestea sau orice alte legume proaspete de sezon.

Acum nu-ti ramane altceva de facut decat sa te infrupti, alaturi de cei dragi, din bunatatile cu gust de vara. Nu uita: nimic nu se compara cu o zi petrecuta in natura in ”zgomot” de gratar sfaraind!

Related posts

Gala Insing Awards– designul romanesc apreciat la adevarata sa valoare

Adina Meyers

RFI Romania in direct de la Festivalul international de Teatru Sibiu 2013

Adina Meyers

Azi ‚doer’. Mâine ‚thinker’.

Adina Meyers