In acest articol, ne propunem sa discutam despre anumite aspecte comune care se regasesc in majoritatea gradinilor romanesti. Este adevarat, nu putem discuta despre ample proiecte de arhitectura peisagera in spatii particulare, asa cum putem studia aceste cazuri in tari precum Franta, Italia sau Marea Britanie, desi gradinile brancovenesti pot fi considerate a avea un stil princiar, dar putem lua in discutie gradina rustica, tipica mediului rural in Romania. Mai simplu spus, gradina bunicii de la tara. Vorbim de o gradina cu functie preponderant utila, esteticul aflandu-se in plan secund.

Cunoastem cu totii ca romanii s-au indeletnicit inca din timpuri stravechi cu cresterea diverselor plante, de la vita de vie, pomi fructiferi, dar si plante al caror scop era strict decorativ. Chiar daca nu li s-au dat importanta, bibliografia fiind minimala, nu inseamna ca nu a existat interes in acest sens.

Vita de vie a ocupat mereu un loc important in gospodaria oricarui taran. Diverse soiuri au fost cultivate si selectate, inca din vremea dacilor, in primul rand pentru obtinerea vinului, sau a mustului, insa foarte des structura pe care vita era trasa, impreuna cu planta in sine, oferea si un loc umbros in curte.

Pomii fructiferi sunt urmatorii care au prezentat interes pentru romani, din motive lesne de inteles, solul si conditiile de clima fiind foarte propice cultivarii acestora in Romania. Putem spune ca nu exista curte de tara in Romania, care sa nu aiba vita de vie si pomi fructiferi.

Pe langa acestea, rasadurile de legume, plantele medicinale, sau diverse cereale apar ca fiind cultivate, insa nu ele sunt subiectul nostru. Ajungem si la acele plante decorative, al caror scop era, si este in continuare unul estetic.

Fara sa existe planuri concrete de pozitionare – lucru mult prea complicat pentru oamenii simpli – se cultivau plante precum carciumarese, craite, cosmos, crini, garofite si maci. Chiar si azi, daca intram in zone rurale, putem vedea, mai ales in partea din fata a curtilor, diverse aranjamente – adevarat, mai rudimentare – ce contin astfel de specii.

De asemenea, putem vorbi de o legatura „stramoseasca” a romanilor cu arbori precum Nucul, Stejarul, Fagul, Salcamul, multi dintre acestia avand un rol multiplu: estetic, productiv si de umbrire. Literatura noastra abunda in legende, creatii folclorice sau lirice al caror subiect sunt acesti arbori, atat de prezenti pe solul nostru. Si in zona artelor figurative avem cativa pictori romani care s-au lasat inspirati de acestea creatii ale naturii in operele lor.

Romania are avantajul de a avea un sol fertil, si o clima potrivita, ceea ce ne permite sa construim, sa aranjam si sa intretinem spatiile noastre verzi, mai mult decat am facut-o pana acum. Chiar daca, pana in prezent, ne putem lauda doar cu cateva conceptii peisagistice brancovenesti, care reprezinta materialul unui articol viitor, asta nu inseamna ca de acum inainte, generatiile care vin nu pot crea si realiza proiecte ample si durabile in acest domeniu, care pe viitor sa formuleze un stil propriu.

Mai multe articole care va pot ajuta in sprijinul amenajarii gradinii dumneavoastra, gasiti accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro

 

 

Related posts

Este sezonul grătarelor!

Adina Meyers

Ierburi aromatice si legume la ghiveci

Adina Meyers

O gradina heather, pas cu pas

Adina Meyers