Amenajari Exterioare

Gradinaritul in august

Pentru cultivarea lor, terenul se modeleaza, dupa ce, in prealabil, au fost indepartate restul plantelor premergatoare si dupa ce s-a sapat pamantul. Unele dintre speciile legumicole se infiinteaza prin semanat direct in pamant, iar altele prin plantarea de rasaduri.

Atentie: la speciile infiintate prin semanat direct adancimea de semanat este mai mica, 1-2 cm, max. 3-4 cm, intrucat pamantul nu este foarte uscat- din cauza ploilor abundente (in unele zone) iar pamantul suficient de umed. Acolo unde canicula a uscat mult solul, adancimea va fi mai mare.

Dupa semanatul si plantatul legumelor, acestea trebuie curatate de buruieni, purtatoare de germeni de boli si daunatori. O alta lucrare importanta este stropitul cu insecticide si fungicide, intrucat daunatorii si bolile sunt omniprezente in astfel de situatii, cand – dupa ploi abundente si soare canicular care alterneaza – isi fac aparitia mana, fainarea, rugina sau chiar cancerul bacterian al legumelor, dar si daunatorii. De aceea, alternanta stropirilor se face la un interval de 10-12 zile. In cazul in care apare seceta, legumele trebuie udate seara si dimineata, dar cu grija pentru ca nu cumva celelalte plante sa fie stropite, pentru ca acestea se vor ofili din cauza secetei si pot contacta numeroase boli. Daca este cazul, ulterior, sunt indepartate si frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau daunatori.

La pomi fructiferi situatia este mai usoara, in sensul ca acestia nu necesita decat intretinerea terenului (curatat de buruieni), udarea, daca este cazul si, bineinteles, stropirea cu insecticide si fungicide la interval de 10-14 zile.

Gradinile cu plante si flori necesita unele lucrari mai ample si mai diversificate. Iarba, care creste repede din cauza umezelii si caldurii, trebuie tunsa periodic cand ajunge la 5-6 cm, dar nu va fi indepartata decat 1/3 din suprafata verde. Dupa fiecare tundere, gazonul se uda bine si apoi se ingrasa. Gardurile vii se sapa, se uda periodic si, bineinteles, se tund, pentru ca datorita ploilor si caldurii au crescut considerabil.

Rasadurile de flori se curata de uscaturi si lastarii rupti, astfel incat sa aiba o codita pana la prima frunza, ceea ce le va determina sa infloreasca mai abundent deoarece substantele hranitoare se vor dirija direct catre bobocii florali. Pentru seminte, se lasa numai cateva dintre primele infloriri. In caz de seceta, florile trebuie udate, dar numai seara si dimineata, la radacina, nu si pe frunze si flori. Se pot face stropiri usoare cu apa, dar mai rare, pe frunze si ramuri la udat seara si dimineata mai devreme. Jardinierele si ghivecele de pe balcon sau terase se uda mai abundent, intrucat au un volum mai mic de pamant la dispozitie si sufera din cauza secetei. Daca lipseste pamant la radacina, iar acestea sunt goale, se adauga pamant pana la nivelul initial.

 

Related posts

Bolile plantelor de apartament

Adina Meyers

Cum sa ai o gradina moderna in stil minimalist

Adina Meyers

De ce trebuie sa tii cont atunci cand iti construiesti un solar

Adina Meyers