Dar cum o ­amenajam?

Familia Constantin a cumparat in urma cu cativa ani o casa veche si modesta, aflata intr-o stare avansata de degradare in zona Hala Traian. Langa casa, un teren de circa 80 mp care asigura doar accesul la garajul din fundul curtii. Proprietarii, in acelasi timp arhitecti si designeri, au luat decizia ca odata cu reabilitarea casei sa amenajeze si gradina.

Ideea pe care au mers a fost de a impleti elementele „vechi” in ton cu arhitectura casei (statuete, ghivece ornamentale, cismea metalica etc.) cu altele moderne, inspirandu-se pentru crearea ambiantei de decorurile avangardiste ale lui Hundertwaser si Gaudi. Banalul gard a fost decorat prin aplicarea de bucati de cauciuc colorate intr-un desen modern, in contrast interesant cu restul decorului clasic. Partea de drum a fost acoperita, folosindu-se o tehnologie interesanta, dar si mai ieftina care ofera un aspect ceramic, si anume betonul amprentat care se patineaza si se lacuieste (15 euro/mp). Bineinteles s-au folosit multe plante si flori.
Cum s-a realizat amenajarea?

 „Cu cat e mai mare o gradina, cu atat pretul e mai mic pe mp pentru ca exista suprafete largi pe care ai gazon sau dale sau, in general, finisaje mai ieftine. Insa, cu cat e mai mica, pretul pe mp creste, cum este cazul de fata. La un spatiu de aproximativ 80 mp a trebuit sa sapam timp de doua saptamani, sa aducem doua camioane de pamant, sa facem instalatiile (adus apa la cismea si irigare, scurgeri rigole, scurgeri din casa si de la burlane), sa montam rigole, sa tencuim si sa decoram gardul, sa cumparam si sa montam foisor, balansoar. Am plantat peste 100 de plante de diferite specii si dimensiuni, montat gazon si decoratiuni. Costurile s-au ridicat la circa 10.000 euro, dar a meritat cu prisosinta„, ne spune Irina Constantin, realizatorul amenajarii.
Sfatul designerului
Cum abordezi o gradina ­citadina de dimensiuni mici? Ce probleme specifice apar aici?
Pentru o gradina citadina de dimensiuni mici, trebuie sa te gandesti in primul rand care va fi proportia dintre zonele de circulat si zonele unde exista plantele propriu-zise. Intr-o gradina mica, probabil ca nu o sa poti ceda prea mult din spatiul pavat, de trecere in favoarea florilor si trebuie sa ai un echilibru bun, practic. Vei avea relativ putine plante si trebuie sa le alegi si tinand cont de faptul ca e gradina mica.
 
Ce decoratiuni si ce accesorii recomanzi?
Nu poti alege nimic care are sanse ca in 1-2 ani sa creasca urias si sa umbreasca totul in jur. Poti alege flori care sa infloreasca alternativ, astfel incat sa ai ceva interesant in fiecare luna. Se recomanda decoratiuni micute, pe masura spatiului, care sa se iveasca pe ici, pe colo, dupa vreo floare. Totul depinde de stilul pe care vrei sa il aiba gradina si de stilul pe care il ai in casa: modern, clasic, rustic, mediteraneean etc.

Ce mobilie  se recomanda in acest caz si ce recomandari generale puteti da celor care au curti asemanatoare?
Mobilierul poate fi din fier forjat, dar gratios, nu masiv sau din plastic de culori deschise. Ca recomandari, puteti sa va puneti imaginatia la incercare si sa incercati sa dati utilitate lucrurilor pe care nu le-ati mai folosit de ani buni (pantofi, cizme, galetuse, jardiniere, stropitori). Se pot crea adevarate opere de arta, dovedind si originalitate. Cu siguranta vecinii nu vor avea aceleasi aranjamente.
Designer: Irina Constantin, 0744.679.455

Accesorii folosite la amenajare
Artar japonez mic, 20 cm, Hornbach, 20 lei
Salcie pendula, Hornbach, 35 lei
Tuia, Hornbach, 16 lei (mica), 200 lei (mare)
Ghivece decorative, Hornbach, 20-50 lei
Cismea metalica de exterior, OBI, 400 lei

Related posts

Solutii pentru amenajarea gradinilor in panta

Adina Meyers

Top 5 tendințe pentru amenajarea unei grădini creative

Adina Meyers

Tu stii care sunt diferentele dintre o sera si un solar?

Adina Meyers