Gradinile cu levantica, inspirate din peisajele pitoresti ale Provence-ului, se afla in topul amenajarilor exterioare pline de farmec si poezie. Si cum ar putea sa nu fie iubite de vreme ce concentreaza acea joie de vivre, specifica locuitorilor din Hexagon?!

Flori in culori pastelate, vegetatie bogata, adieri proaspete si racoroase de lavanda, materiale naturale, accente vintage si romantice – cam asa ar putea fi definit in cateva cuvinte stilul provensal.

In continuare, va dezvaluim cateva dintre secretele acestor amenajari, care nu doar sunt frumoase, ci reflecta un stil de viata. Gradinile provensale se remarca in primul rand prin atmosfera vibranta, salbatica si boema. Va mai amintiti cum aratau gradinile bunicilor nostri de la tara pe vremea cand eram mici? Ei bine, cele provensale se aseamana mult cu ele! „Ingredientele” lor secrete sunt: bogatia de specii de plante si flori (protagonista este, evident, levantica) „distribuite” cat mai natural, aleile acoperite cu pietris sau piatra bruta, mobilierul si decoratiunile realizate din materiale naturale, cu look antique.

Citeste si: O terasa in stil provensal

In rol principal, levantica
Atunci cand spunem gradini in stil provensal, automat gandul ne zboara departe, la campurile nesfarsite de levantica din faimoasa regiune aflata in sud-estul Frantei. Cu siguranta, nu gresim daca le asociem cu levantica, avand in vedere ca aceasta planta iubitoare de soare a devenit un simbol al Provence-ului. In afara de levantica, care va fi vedeta amenajarii, apelati si la alte specii tipice climei mediteraneene, precum: trandafiri, ienuperi, verbine, plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano), plante cataratoare (caprifoi roz, glicina, vita-de-vie).

Citeste si: Decor cu aer provensal

In rol secundar, piatra naturala
In Provence, piatra se gaseste din abundenta, asa ca e firesc sa fie folosit intr-o mare masura in amenajarile exterioare. Indiferent ca o utilizati cu rol functional sau decorativ, efectul va fi incantator, mai ales daca alegeti sa o asociati cu alte materiale naturale, asa cum este lemnul, sau cu plante urcatoare. De exemplu, pentru mai multa poezie, construiti gardul si magazia din piatra bruta, iar apoi „imbracati-le” cu iedera.

Citeste si: 4 dormitoare amenajate in stil provensal

In alte roluri: mobilierul si decoratiunile
Detaliile sunt cele care dau acel „quelque chose” unei amenajari, asa ca acordati-le importanta cuvenita. Pentru a reda atmosfera calda si linistita a dealurilor molcome, cultivate cu levantica si vita-de-vie, aveti nevoie de piese de mobilier rustice, dar elegante, din lemn natur sau fier forjat. Cat priveste accesoriile si decoratiunile, iata cateva idei simple si sarmante: amplasati printre tufele de levantica amfore grecesti cu look antique; plantati ierburi aromatice in cosuri din nuiele; separati aleile de zonele cu plante si flori cu ajutorul unor borduri din lemn sau pietre.

Bine de stiut!
Levantica este o planta perena, aromatica si medicinala, originara din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, folosita cu succes in industria cosmetica, medicina si gastronomie.
Are aspectul unei tufe, cu frunze mici si flori albastre parfumate, prefera terenurile aride, insorite si ferite de vant, are nevoie de udari regulate si infloreste toata vara. Cu alte cuvinte, o planta minune: nepretentioasa, foarte decorativa si cu intrebuintari nenumarate.

Idee
Piatra naturala reprezinta un material specific gradinilor provensale. Asadar, mizati pe ea in amenajare, daca va doriti un aspect cat mai autentic: finisati constructiile din curte (casa, gard etc.) cu piatra bruta si acoperiti aleile cu pietris sau nisip.

Sursa: arhiva Casa Mea

Related posts

Tema pentru acasa

Adina Meyers

Trucuri pentru amenajarea unei bai

Adina Meyers

Reamenajări în cheie modernă pentru trei grădini din Germania

Adina Meyers