Bucataria reprezinta una dintre incaperile-cheie ale unei locuinte, iar modul in care este amenajata si decorata spune totul despre personalitatea casei si a proprietarului.
Decorarea bucatariei nu este deloc complicata. Daca tii cont de cateva reguli foarte simple, te poti juca in voie cu paleta de optiuni si iti poti dovedi creativitatea:
1. Economiseste spatiul!
Nu aglomera spatiul din bucatarie. Regula principala a oricarei redecorari este functionalitatea, nu numarul mare al obiectelor. Spre exemplu, suspenda de perete cat mai multe dulapuri, pentru a putea depozita la inaltime toate accesoriile de bucatarie pe care nu le folosesti in fiecare zi. Totodata, alege o masa suficient de mare, care sa nu ocupe, insa, mai mult de o treime din spatiul pe care il ai la dispozitie. O varianta recomandata de designeri este alegerea unui coltar, care vine la pachet cu marele avantaj al functionalitatii si al economiei de spatiu. In plus, aceasta este si una dintre cele mai ieftine variante de pe piata, dupa cum vedem la staer.ro.
2. Foloseste contrastul!
Dacă mobila de bucatarie are o culoare puternic saturata, peretii trebuie vopsiti in culori cat mai „cuminti”, fara modele si fara o mare forta vizuala. Podelele trebuie sa fie simple, fara modele, si sa poarte o culoare mai inchisa decat cea a peretilor. Cu toate acestea, daca iti doresti o bucatarie care sa inspire liniste si calm, elimina contrastul puternic, insa creaza un alt punct de atractie pentru privirile celor care intra in incapere.
3. Atentie la tavan!
Nu ignora tavanul. Bucataria este cel mai potrivit loc pentru grinzi, pentru culorile frumoase si jucause, pentru tapet si spaliere. Cu cat bucataria este mai mare, cu atat plafonul trebuie evidentiat cu mai multa maiestrie si trebuie sa capteze interesul vizual al locatarilor permanenti sau al musafirilor.
4. Nu uita de ferestre!
Bucataria si baia sunt singurele incaperi din locuinta ta unde ferestrele nu trebuie sa poarte amprenta unei redecorari exhaustive. Daca nu iti doresti, in mod obligatoriu, draperii de seara in bucatarie, poti opta pentru jaluzele simple sau pentru obloane din lemn, pentru a controla pe deplin luminozitatea si senzatia de intimitate.
5. Adauga un punct de atractie!
Rafturile de carti, fotografiile de familie preferate, colectia de farfurii traditionale, ulcioarele si sfesnicele colorate se potrivesc foarte bine intr-o bucatarie mare, spatioasa. Aranjeaza cu atentie astfel de obiecte pe rafturi. Cu cat se potrivesc mai bine unele cu altele, dar si cu rolul incaperii, cu atat arata mai bine si ofera locului o puternica personalitate. Daca bucataria este de mici dimensiuni, nu uita ca orice lucru specific unei astfel de incaperi poate deveni un obiect decorativ, daca nu creeaza senzatia de aglomerare sufocanta si de haos.
Foto: pixabay.com