Amenajari Interioare

Ghidul complet pentru alegerea geamurilor perfecte pentru casa ta

Fiecare element al unei construcții joacă un rol major în asigurarea confortului din interior. Așadar, în afară de designul lor, și dotările și specificațiile sunt foarte importante, deoarece acestea te pot ajuta să previi pierderile de căldură și să nu plătești prea mult pe facturile de gaze. În procesul de planificare a unei construcții, acordă o atenție deosebită alegerii ferestrelor optime. Dacă nu știi de unde să începi, ia în considerare aceste câteva aspecte importante.

O alegere optimă este cea a ferestrelor termopan, care au un transfer de căldură mai redus decât ferestrele tradiționale cu tâmplărie din lemn. Însă, și acestea pot fi de mai multe feluri și ai putea avea nevoie de puțină ghidare.

Ia în considerare dotările ferestrei

În primă fază, este important să știi care sunt dotările de bază ale unei ferestre de termopan. Ea este compusă din profil PVC, mai multe straturi de sticlă și un sistem de feronerie. Profilul PVC este acea ramă realizată din policlorură de vinil, de obicei de culoare albă. Pentru o eficiență energetică sporită, acesta ar trebui să aibă o adâncime cât mai mare, 6 camere de aer la interior, 3 garnituri de izolare și armătură din oțel premium.

Apoi, sticla poate fi de mai multe tipuri. În afara de sticla transparentă clasică, poți alege sticlă tratată cu oxizi metalici (sticlă Low-E sau cu control solar), care are un transfer termic mai redus și păstrează confortul termic în locuință. Mai există și varianta sticlei laminate sau de siguranță, cu protecție împotriva spargerilor, dar și sticla decorativă, cu diverse modele.

Feroneria este mecanismul care permite deschiderea ferestrelor. Acesta poate asigura o bună aerisire și poate permite blocarea și închiderea etanșă.

Ține cont de orientarea construcției și de nevoile tale specifice

Orientarea și localizarea geografică a construcției joacă un rol important în alegerea ferestrelor. Geamurile orientate către sud vor primi mai multă lumină, ceea ce înseamnă că încăperile în cauză se pot supraîncălzi mai ușor pe timp de vară. Ține cont de acest lucru și alege sticlă cu control solar. În același timp, camerele cu ferestrele dinspre nord pot fi mai răcoroase, lucru care poate fi problematic iarna. Redu pierderile de căldură și alege ferestre tripan, cu sticlă Low-E.

Dacă locuința ta este situată într-o zonă mai rece (de exemplu la munte), alegerea ferestrelor potrivite este foarte importantă. În acest caz, ar trebui ca toate să aibă bune proprietăți termice, așa că straturile adiționale de sticlă cu transfer redus de căldură ar putea fi recomandate.

Alege ferestre speciale pentru fiecare cameră

Fiecare încăpere are funcții și caracteristici diferite, așa că adaptează ferestrele ca atare. Pentru sufragerie, ar putea fi potrivite ferestrele de dimensiuni mai mari. Acestea nu numai că vor permite o cantitate mare de lumină naturală să intre în cameră, dar vor crea și o senzație de spațiu deschis și aerisit.

Ferestrele din dormitoare ar trebui să asigure o izolație termică și fonică optimă. Astfel, vei avea confort în permanență și te vei putea relaxa în orice moment. Dacă vorbim despre camera copilului, probabil îți dorești să fii precaut și să ai parte de mai multă siguranță. Așadar, poți opta pentru ferestre cu feronerie performantă, cu sistem de blocare, și pentru sticla laminată, cu un grad ridicat de rezistență la spargere, pentru a limita riscul de accidentări.

Ferestrele din bucătărie și baie ar trebui să permită ventilația eficientă și un control mai bun asupra umidității. Optează pentru mecanisme avansate de deschidere, ca de exemplu deschiderea perimetrală, ce asigură aerisirea controlată, fără pierderi de căldură. În cazul ferestrei din baie, în general se optează pentru dimensiuni mai reduse și sticlă translucidă, ce reduce vizibilitatea și oferă intimitate.

Nu uita de designul și finisajele clădirii

Nu în ultimul rând, arhitectura clădirii și finisajele sale sunt și ele foarte importante. Asigură-te că designul ferestrelor este potrivit cu întregul aspect al locuinței tale. Ele ar trebui să aibă o culoare potrivită finisajelor și o formă care să fie în armonie cu liniile casei. În afară de culoarea albă, poți opta și pentru ferestre care să imite lemnul, dar și pentru elemente moderne precum ramele gri antracit. Poți alege și rame bicolor, cu nuanțe diferite la interior și exterior, astfel încât ferestrele să fie potrivite și cu mobilierul.

Indiferent de nevoile tale, regula care este probabil cea mai importantă este alegerea geamurilor de termopan de la furnizori de încredere. Aceștia îți pot oferi produse de top cu numeroase dotări și te pot ajuta să descoperi care sunt cele mai bune ferestre pentru casa ta.

Related posts

Trucuri pentru amenajarea unui spatiu mic: cum faci o camera sa para mai mare

Adina Meyers

Candelabrul ideal pentru fiecare cameră – cum îl alegi?

Adina Meyers

4 atribute importante pe care ar trebui să le aibă un scaun de masă pentru bebe

Adina Meyers