Amenajari Interioare Decor

Ghid util pentru casa ta: cum alegi vopseaua lavabilă potrivită și de calitate?

Vopseaua lavabilă este una dintre cele mai utilizate opțiuni pentru a vopsi pereții, datorită aspectului său și ușurinței de curățare. Aceasta este foarte rezistentă la spălare și are o putere mare de acoperire. În plus, vopseaua lavabilă se usucă rapid și oferă o varietate nelimitată de nuanțe. Totuși, pentru a te asigura că alegi vopseaua lavabilă potrivită, trebuie să ții cont de câteva caracteristici importante ale acesteia.

Locul aplicării

Este important să iei în considerare zona în care vei folosi vopseaua. Dacă dorești să vopsești o suprafață exterioară, este necesar să știi că o vopsea lavabilă de interior nu va fi suficient de puternică pentru a face față expunerii la soare, intemperii și temperaturi extreme. Pe de altă parte, poți folosi o vopsea lavabilă de exterior în interior, dar această alegere poate fi mai costisitoare decât o vopsea de interior obișnuită.

Rezistența la spălare

În funcție de cât pierde stratul de vopsea în grosime după spălări multiple, lavabilele pot fi încadrate într-una dintre cele 5 clase:

clasa 1 – mai puțin de 5 µm după 200 de cicluri de spălare;

clasa 2 – între 5 și 20 µm după 200 de cicluri de spălare;

clasa 3 – între 20 și 70 µm după 200 de cicluri de spălare;

clasa 4 – mai puțin de 70 µm după 40 de cicluri de spălare;

clasa 5 – mai mult de 70 µm după 40 de cicluri de spălare.

Un alt indicator al rezistenței la spălare este chiar denumirea.  Astfel, sunt disponibile vopsele semilavabile, lavabile, superlavabile și ultralavabile. 

vopseaua semilavabilă: poate fi curățată cu ușurință, dar nu este foarte rezistentă la spălări repetate și se poate decolora;

vopseaua lavabilă: este mată și poate rezista la mai multe spălări;

vopsele superlavabile și ultralavabile: au un aspect lucios si pot fi curățate și de până la 200 de ori fără a-și pierde culoarea sau strălucirea.

Puterea de acoperire

Puterea de acoperire a vopselei lavabile este importantă pentru că determină cât de bine va acoperi vopseaua suprafața pe care o aplici și cât de uniformă va fi culoarea. O vopsea cu putere de acoperire slabă va necesita mai multe straturi de aplicare pentru a obține un rezultat uniform și va fi mai dificil de aplicat.

Protecția oferită

Vopselele lavabile disponibile pe piață sunt formulate pentru a îndeplini nevoile specifice ale diferitelor medii sau utilizări.

Astfel, poți alege dintre vopsele cu ioni de argint, eficiente împotriva bacteriilor, vopsele cu latex, pentru zone cu trafic intens sau îmbogățite cu teflon, pentru prevenirea apariției mucegaiului. În băi sau bucătării poți opta pentru vopseaua Passiflora Baie și Bucătărie, pe bază de rășină ecologică, ce rezistă la mucegai, fungi, dar și la pătare ori murdărire.

În spațiile dedicate copiilor este potrivită lavabila satinată antimurdărire April Spotless. Formula acesteia nu permite petelor să adere la suprafața peretelui și, de asemenea, poate fi curățată cu buretele și apă din abundență. 

Este important să alegi tipul potrivit de vopsea lavabilă de interior sau exterior în funcție de utilizarea dorită pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.

Viteza de uscare

Viteza de uscare este un reper foarte important în alegerea unei vopsele lavabile de calitate, deoarece afectează atât timpul necesar pentru a finaliza lucrarea, cât și calitatea finisajului. 

O vopsea care se usucă prea repede poate face dificilă aplicarea uniformă și poate duce la apariția petelor sau a striurilor. Pe de altă parte, o vopsea care se usucă prea încet poate întârzia finalizarea proiectului și poate fi expusă la deteriorare accidentală în timpul uscării. 

De aceea, alegerea unei vopsele lavabile care se usucă la o viteză adecvată în condițiile date de umiditate este esențială pentru a asigura un rezultat uniform, minimizând timpul și efortul necesare pentru a finaliza lucrarea. 

Un bun exemplu este vopseaua April Velvet, pe bază de rășină ecologică, care acoperă perfect dintr-un strat și se usucă rapid. În plus, datorită lipsei mirosului deranjant, specific vopselei proaspete, permite locuirea în spațiul vopsit imediat după aplicare. 

Alegerea vopselei lavabile potrivite poate face diferența între un finisaj perfect și unul care se deteriorează rapid. Este important să verifici cu atenție eticheta vopselei și să iei în considerare mediul în care urmează să fie aplicată.

Related posts

Cum să-ți modifici locuința într-una inteligentă

Adina Meyers

Constructie spectaculoasa pe un teren in panta

Adina Meyers

Tu stii cum alegi cea mai buna lenjerie de pat pentru bebelusi?

Adina Meyers