Conform Wikipedia, o centrala termica este o instalație pentru producerea caldurii, care apoi se distribuie printr-un agent termic fluid (apa, abur, aer cald, antigel). O centrala termica este prevazuta cu una sau mai multe instalații de cazan, in focarul carora se arde un combustibil.

Incalzirea cu centrala termica pe baza de gaze naturale reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de incalzire a locuintei. Pentru sectorul rezidential, mare consumator de energie termica, incalzirea pe baza de gaze naturale a permis utilizarea unui sistem energetic cu timp de raspuns mic la nevoile utilizatorului. Randamentul unei centrale termice montata intr-un apartament de bloc este net superior altor sisteme de incalzire unde sursa de producere a energie se afla la mare distanta de locuinta.

In zonele rurale sau in cartierele neracordate la reteaua de gaz, se poate apela la montarea unui puffer, care este un rezervor pentru inmagazinarea energiei, prin intermediul apei. Gasiti astfel de rezervoare de vanzare, la preturi incepand cu 1100 lei.

Cum alegem centrala termica?

Pentru a putea lua o decizie corecta atunci cand dorim sa cumparam o centrala termica trebuie sa cunoastem cateva detalii tehnice despre functionarea acestora:

– centrala cu tiraj natural functioneaza cu o camera de ardere deschisa astfel incat aerul necesar arderii este aspirat din incaperea unde este amplasata centrala. Din acest motiv, aceasta incapere se prevede cu priza de aer.

– centrala cu tiraj fortat este prevazuta cu o tubulatura concentrica de tip tub in tub, cu ajutorul careia aerul necesar arderii combustibulului gazos este preluat din exteriorul incaperii unde este montata centrala. Pentru a prelua aerul in camera de ardere, aceasta este etansa. Aceasta solutie constructiva a centralei are avantajul ca poate fi montata in incaperi mici.

– pentru locuintele rezidentiale se recomanda centralele murale (de perete) cu tiraj fortat.

– pentru case, vile cu suprafete mari se recomanda centralele de pardoseala, deoarece au puteri mai mari, necesare pentru a asigura incalzirea corespunzatoare acestor suprafete.

– centralele care functioneaza pe principiul condensarii recupereaza o parte din vaporii de apa din gazele de ardere intr-un schimbator de caldura.

Condensarea se produce numai daca temperatura apei din circuitul termic are o valoare mai mica de 55°C pe circuitul de retur, conditie necesara pentru producerea condensarii. Avantajul principal este consumul redus de combustibil si randamente mari. Totusi, condensarea nu se poate produce decat prin supradimensionarea corpurilor radiante (calorifere) astfel incat sa se produca scaderea temperaturii agentului termic la valori sub 55 °C. Din acest motiv, aceste centrale termice sunt potrivite pentru locuinte cu suprafete mari ale camerelor

Cum determinam puterea termica a centralei?

Pentru a determina puterea termica a centralei ce urmeaza sa o achizitionam, folosim urmatoarea formula :

V(volumul) x Q(sarcina termica volumica) = P(puterea termica a centralei)

Intai determinam volumul apartamentului :

S(suprafata utila) x H(inaltimea camerei) = V (volumul)

Pentru un apartament a carui suprafata utila este de 50mp si inaltimea medie aproximativ 2,5m se determina volumul ca fiind:

V = S(50mp) x H (2.5m) → V = 125mc (metri cubi)

Daca apartamentul este construit recent (constructie noua) si este si izolat se va alege pentru sarcina termica volumica Q, valoarea de 30W/mc. Inmultind volumul apartamentului cu sarcina termica volumica specifica apartamentului va rezulta puterea termica necesara a centralei pentru asigurarea incalzirii spatiului:

P = V(125mc) X Q(30W/mc) → P = 3750W = 3,75kW

Related posts

WPC, materialul ideal pentru terase

Adina Meyers

Structura de rezistenta a casei

Adina Meyers

De ce sa alegi unu semineu electric?

Adina Meyers