Importanţa montajului ferestrelor se observă prin înjumătăţirea performanţelor de izolaţie şi etanşeitate, atunci când o fereastră este incorect montată.
Conform unui studiu realizat recent de către GEALAN, reiese faptul că printre principalele greşeli de montaj sunt poziţionarea ferestrei în zidărie, dar şi izolarea necorespunzătoare a zonelor de racord. Din considerente de protecţie termică la pereţii exteriori dintr-un singur strat se va urmări amplasarea ferestrei cât mai central, iar pentru structurile cu mai multe straturi cea mai avantajoasă poziţie de montare a ferestrei fiind în planul de izolaţie.
În ceea ce priveşte izolarea zonelor de racord, este necesară o etanşare continuă, inclusiv la colţuri, capabilă să preia toate modificările termice. Înclinaţia nu trebuie să fie mai mică de 5° şi trebuie să asigure dirijarea laterală a apei, în caz contrar pot avea loc infiltraţii considerabile de apă în zidărie care provoacă umezirea la interior a peretelui de sub fereastră şi implicit deteriorarea peretelui prin apariţia mucegaiului.
La interior nu se montează niciodată un glaf din aluminiu întrucât acesta este materialul cu cea mai mare conductivitate termică, favorizând astfel o pierdere de caldură în zona respectivă şi o răcire a suprafeţei interioare. O atenţie sporită se acordă şi la etanşarea rosturilor la montajul rulourilor şi a pragurilor.
Ce trebuie să urmăriţi în etapele de montare a ferestrelor?
– se fixeaza ferestrele în zidărie cu ajutorul şuruburilor şi a elementelor speciale de fixare în zid în funcţie de tipul materialului din care este construit peretele: cărămidă, beton, BCA
– se reglează mecanismele de închidere pentru a asigura funcţionalitatea ferestrelor
– se etanşează cu spumă poliuretanica spaţiul dintre rama ferestrei şi zid. Spuma are doar rol de izolare şi nu de fixare. Nu este permisă umplerea cu spumă de etanşare a unui gol mai mare de 10 mm, iar în acest caz, se folosesc profile de adaptare
– nu se deschid ferestrele la mai puţin de două ore după izolarea cu spumă
– este obligatorie efectuarea lucrărilor de reparaţie a zidăriei în jurul ferestrelor şi uşilor la interior şi exterior; aceasta se realizează după cel puţin 48 de ore de la etanşarea cu spumă
– surplusul de spumă nu se îndepărtează înaintea reparaţiilor zidăriei, deoarece aceasta poate deveni permeabilă la apă
– la exterior se vor folosi materiale de hidroizolatie, nu ipsos
– nu se acoperă fantele de drenaj aflate în tocul ferestrei la exterior.
Recomandare: Specialiştii Gealan recomandă montarea ferestrelor de către o firmă specializată, nicidecum de către un prieten, vecin sau mici meseriaşi întrucât sunt necesare scule speciale şi o serie de cunoştinţe specifice care să asigure un montaj corect.