LifeStyle

Flow state, soluţia antistres simplă şi plăcută

Ați auzit despre muzicianul care se pierde printre notele pe care le cântă sau despre pictorul care se confundă cu propria pânză? În munca, sport, conversații sau hobby-uri, ați trăit cu siguranță acea suspensie a timpului, acea libertate a dăruirii complete.

Este starea de flux (flow state): o experiență pretențioasă și plină de satisfacție în același timp, cea mai plăcută și mai valoroasă trăire pe care o persoană o poate avea.

Secretul stării de flow este atenţia, în special în prezența unor factori anxiogeni reprezentați sub diferite forme, cum ar fi iluzia lipsei de timp sau teama de eșec.

Mihalyi Csikszentmihalyi a utilizat pentru prima dată termenul de „stare de flux” în anii ’70 pentru a descrie acea experienţă psihologică optimă pe care o trăiesc sportivii de performanţă, alpiniştii sau jucătorii de şah, în care implicarea este completă, având sentimentul de curgere unitară de la un moment la următorul.

Beneficiile stării de flux

Mai multe studii au demonstrat că efectele psihologice extraordinare ale „stării de flux” pot fi un veritabil instrument pentru maximizarea şanselor de reuşită personală şi profesională. Dar şi o abordare terapeutică eficientă pentru diverse afecţiuni somatice provocate şi de dezechilibre emoţionale, cum ar fi depresia, anorexia, colonul iritabil sau gastritele hiper-acide şi sindromul de burnout.

Potrivit datelor clinice, cele mai comune efecte benefice includ eliberarea de stres la locul de muncă, inducerea relaxării, reducerea anxietăţii, îmbunătăţirea performanţelor intelectuale şi a gradului de satisfacţie personală, precum şi creşterea capacităţii de concentrare, de relaţionare interumană şi de rezolvare a problemelor.

Related posts

CONCURS: Câştigă 3 produse naturiste de la Planteea!

Adina Meyers

Sugestie de weekend: Cascada Bigăr, o minune a naturii -FOTO

Adina Meyers

Franke marcheaza cu succes un secol de antreprenoriat elvetian

Adina Meyers