LifeStyle

Femeia ca muza in pictura intr-o licitatie Artmark de milioane de euro

Timp de doua saptamani, in expozitie se vor afla, alaturi de picturi de exceptie semnate de Tonitza, Grigorescu, Ressu, Mutzner sau Iser, o serie fermecatoare de portrete si nuduri feminine. Cu aceasta ocazie, iubitorii de arta romaneasca autentica se pot bucura de un omagiu adus feminitatii pe care o lume intreaga o celebreaza azi.

Artmark organizeaza cea mai valoroasa licitatie publica de pana acum, valoarea maxima a tuturor loturilor fiind de aproximativ 2.000.000 euro. Colectionarii si pasionatii de arta vor putea vizita expozitia licitatiei incepand de sambata, 10 martie.

Cei mai reprezentativi artisti pentru arta romaneasca si-au dat intalnire la principalul eveniment al pietei de arta din acest inceput de an, care se mandreste sa prezinte capodopere  de importanta muzeala.  O mare parte dintre lucrari sunt dedicate femeii: portrete de tarancute, tataroaice, tiganci, femei simple, nuduri sau baigneuze.

Dintre cele opt lucrari semnate de Tonitza in Licitatia de Primavara, patru infatiseaza portrete de femei. Modelele sale preferate erau copiii si sotia sa, ale caror chipuri ne intampina in multe dintre picturile si desenele perioadei de maturitate a artistului.  Cea mai impresionanta dintre operele maestrului aflate in expozitie este pictura „Nud cu spatele”  (ulei pe carton, 69,5 x 49,5 cm, est. € 70.000 – 120.000), a carui model se presupune ca este Irina, fiica lui Tonitza. Opera provine dintr-o importanta colectie privata bucuresteana.

Un chip feminin incantator, sugestiv pentru o tipologie, apare in opera „Tarancuta cu broboada galbena” de Stefan Luchian (pastel pe carton, 44 x 39,5 cm, est. € 35.000 – 65.000), care provine dintr-o colectie privata din Iasi.

In expozitie se pot intalni si opere ale unui alt maestru al picturii romanesti, Theodor Pallady, care semneaza un senzual nud in interior, intitulat „Intimitate” (ulei pe carton, 58,5 x 97 cm, est. € 45.000 – 75.000), care vine dintr-o colectie privata ieseana. Reprezentativ pentru universul artistic al pictorului, in care intimitatea atelierului juca un rol crucial, nudul feminim culcat reia cu rafinament o tipologie incarcata cu simboluri din arta europeana.

Alaturi de operele avand ca tema femeia in diversele sale ipostaze, selectia licitatiei celebreaza caracterul feminin prin lucrari semnate de doamnele picturii romanesti: Rodica Maniu, Nutzi Acontz, Maria Banica Orascu, Ecaterina Cristescu – Delighioz, Cecilia Cutescu – Stork si Denise Iordanescu.

Expozitia este deschisa la Palatul Cesianu-Racovita, in perioada 10 – 19 martie, intre orele 11.00 – 21.00.  De asemenea, operele pot fi admirate si la  J. W. Marriott Grand Hotel, pe data de 20 martie, intre orele 9:00 – 19:00.

Licitatia de Primavara va avea loc marti, 20 martie 2012, la J. W. Marriott Grand Ballroom, incepand cu ora 19:00.

Related posts

Psiholog: autocontrolul şi disciplina nu reprezintă o caracteristică psihoculturală a românilor

Adina Meyers

Rasfata-te in bucatarie cu ActiFry Family de la Tefal

Adina Meyers

Cum organizezi nunta în mai puțin de 6 luni

Adina Meyers