LifeStyle

Expo: Carol Popp de Szathmári si revelatia artistica a Orientului

La 200 de ani de la nasterea pictorului si fotografului Carol Popp de Szathmári (1812 – 1887), expozitia prezinta in premiera absoluta o selectie de 47 de lucrari de grafica cu tematica orientala din patrimoniul MNAR, cuprinzand desene si acuarele concepute de cel care este considerat parintele acuarelei moderne din Romania. 

Pentru Szathmári, Orientul este o lume fascinanta, care il inspira, il emotioneaza si il mobilizeaza sa produca cele mai valoroase si spontane creatii artistice.

Conform insemnarilor de pe desenele si acuarelele sale, Szathmári a calatorit adeseori la Istanbul, a vizitat Siria si zone din antica Persie, teritorii incluse atunci in Imperiul Otoman. In 1864 Szathmári il insoteste in calitate de pictor pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Cu aceasta ocazie realizeaza si o schita rapida in care reda intalnirea lui Cuza cu sultanul Abdul Aziz, in prezenta lui Fuad Pasa.

La Istanbul, Szathmári este atras de Marele Bazar, de peisajele de pe malurile Bosforului, de curtile moscheelor, de cimitirele musulmane, locuri in care realizeaza schite rapide si acuarele, impresionat de tot ce vede in jurul sau. Simte ca bazarul este locul care reflecta cel mai bine stilul oriental de viata. Aici oamenii isi beau ceaiul sau cafeaua, fumeaza ciubuc sau narghilea, mananca, afla noutatile zilei sau cumpara marfa venita din intreg Orientul: matasuri, brocarduri, covoare persane sau berbere, mirodenii, parfumuri, fabuloase bijuterii sau arme.

Carol Popp de Szathmári este primul pictor din spatiul romanesc care a iubit cu pasiune tema orientala. El i-a insuflat aceasta preferinta unicului sau fiu, Alexandru, care-i va mosteni talentul pentru pictura. Primul contact pe care Alexandru il are cu subiectele orientale este prin intermediul fascinantelor basme „1001 de nopti”. Acuarela cu batranul si copilul iesind din Constantinopol, realizata de Szathmári – tatal, este parca o ilustrare a acestor povesti. Lucrarea a fost realizata in anul 1883 pentru fiul sau, care avea 12 ani.

Mai tarziu, Alexandru Satmary, alaturi de alti patru pictori romani – Iosef Iser, Ion Theodorescu-Sion, Gheorghe Patrascu si Ipolit Strambu, descopera frumusetea Balcicului dar si a Dobrogei, readucand in prim-plan tema orientala in arta romaneasca.

Organizatoarea expozitiei este Elena Olariu, specialist al Muzeului National de Arta al Romaniei.

Related posts

Este Septemberland în toate locațiile Gymboland

Adina Meyers

Hiparion Magazines anunta lansarea campaniei “40 bani pentru a doua sansa!”

Adina Meyers

„Litoralul pentru toți”, cazare la mare de la 45 de lei pe noapte

Adina Meyers