Viata studenteasca este o etapa a tineretii la care toti s-ar mai intoarce macar pentru a retrai cateva momente. Petrecerile studentesti, libertatea si departarea de casa (pentru studentii din provincie) constituie o parte din avantajele studentiei.
Daca te afli in rolul de student, simte-te asadar norocos. In cazul in care iti cauti chirie, nu te lasa coplesit de multimea de anunturi si de vizionarile pe care le ai de facut. Inchirierea unui apartament in Iasi, Bucuresti sau Cluj din postura de student ar fi bine sa tina cont de cateva aspecte importante. Afla mai multe din randurile de mai jos!
1. Buget
Cu siguranta ai un buget fix. Acest lucru inseamna ca va trebui sa alegi locuinta in care vei sta astfel incat sa indeplineasca cerintele tale de confort si in acelasi timp sa nu fie o chirie mai mare decat cea pe care ti-o permiti.
Alege sa te muti nu la inceputul lunii octombrie, cand toti studentii ajung in centrele universitare, ci iarna, atunci cand preturile mai scad.
Daca nu pui accent pe mobila noua, din Ikea, tine cont ca o garsoniera cu mobilier vechi are un pret al chiriei mai scazut.
2. Apropierea de centru
A locui intr-o zona aproape de centru inseamna un pret al chiriei mai mare. In cazul in care bugetul iti permite, nu face rabat la confort si alege sa stai cat mai aproape de zona centrala, acolo unde gasesti cate pub-uri iti doresti, asadar o diversitate de localuri in care sa te distrezi cu gasca. In plus, cel mai probabil vei fi aproape de universitate, dar si de biblioteca sau teatru. Carnetul de student iti va oferi reduceri de care cu siguranta iti va fi drag sa profiti.
Merita sa stai aproape de centru pentru ca nu mai platesti bani pe taxi/Uber/Taxify, economisesti timp semnificativ, pe care altfel l-ai fi petrecut in mijloacele de transport in comun.
3. Folosirea linistita a spatiului inchiriat
Daca proprietarul garsonierei/apartamentului pe care il vei inchiria se pronunta ca va vrea sa viziteze locuinta constant, tine cont ca nu mai are acest drept. Prin contractul de inchiriere al apartamentului, el se obliga sa iti asigure folosirea linistita a locuintei, asadar nu are voie sa te viziteze cand nici macar nu te astepti sau sa intre in casa in absenta ta.
Nu accepta un astfel de comportament care iti ingradeste dreptul de a folosi linistit garsoniera sau apartamentul pentru care platesti chirie.
4. Spatiu confortabil de studiu
Esti student si cel mai probabil nu prea vei sta pe acasa. Intr-un oras centru universitar oportunitatile sunt variate, atractiile numeroase, asadar stii si tu ca vei fi acasa mai mult pentru orele de somn.
Cu toate acestea, viata de student implica si studiu, proiecte individuale sau de grup, iar in ultimul an lucrarea de licenta. Chiar daca la un laptop poti sta si in pat, este bine sa ai un birou, astfel incat sa intri in atmosfera de studiu. In plus, vei petrece ore la rand pentru realizarea proiectelor si este important sa te simti confortabil si sa ai o postura corecta a spatelui.
Cand iti cauti locuinta, fii atent sa aiba integrat un spatiu de lucru.
5. Vecini
De multe ori vecinii sunt mai iscoditori. Unii dintre ei sunt curiosi, iar altii nu sunt de acord cu galagia. Prin urmare, daca stii ca iubesti petrecerile si ai de gand sa iti inviti colegii pe la tine, ar fi bine ca inainte sa inchiriezi, sa ii adresezi o intrebare proprietarului despre ei. In felul acesta eviti sa ai surprize neplacute atunci cand distractia este in toi.
A sta cu chirie inseamna o serie de responsabilitati, precum plata la timp a chiriei si a utilitatilor, curatenia generala, insa aduce si avantaje precum intimitatea, libertatea de a face ce iti doresti la orice ora, fara teama ca vei deranja pe cineva. Bucura-te de locuinta in care vei sta cu chirie si de anii de student!