Situata in zona cu ambasade din vecinatatea bulevardului Aviatorilor, intr-o cladire construita in 1922 in stil neo-romanesc, cu elemente bizantine, resedinta ambasadorului Olandei a beneficiat în urma cu doi ani de o innoire si o reimprospatare a decorului interior.

Inclusa in patrimoniul national, cladirea cu patru niveluri (demisol, parter, etaj si mansarda) si o suprafata de aproximativ 800 mp locuibili este organizata la interior in doua zone: un spatiu public, situat la parter, unde se primesc oaspeti, invitati si se tin diverse receptii si dineuri, si zona privata de la etaj, unde locuieste ambasadorul cu familia.

Desi in 2004 cladirea a fost renovata, nu s-a procedat si la o reamenajare a interioarelor, astfel ca acest lucru era pe deplin necesar.

Bugetul avut la dispozitie, si cheltuit cu mare atentie, nu a fost suficient pentru redecorarea intregii case, asa incat s-a hotarat ca amenajarea sa vizeze doar zona publica de la parter. Este vorba de un spatiu de primire dispus in trei saloane si o zona de dinning, toate avand comunicare directa intre ele prin arcade ample, deschise sau prevazute cu glasvant.

Pentru proiectul de amenajare au concurat doua firme de decor interior si un designer independent. A castigat decoratoarea independenta Iulia Iuga-Dohmen, aflata chiar la primul sau proiect de amenajare interioara.

“In ciuda arhitecturii foarte frumoase a casei, cu stucaturi si arcade minunat lucrate, interiorul pe care l-am gasit eu era intunecos, cu mobilier invechit, tapiterii roase, lampi demodate si draperii grele care sporeau si mai mult senzatia de intunecat. In aceste conditii, beneficiarul a dorit un interior mai putin greoi si aglomerat, o amenajare degajata, care sa se bucure de mai mult spatiu si de mai multa lumina. Pornind de la decorul clasic avut la dispozitie, am incercat sa pastrez imaginea si aerul pretios al incaperilor, adaugand insa si elemente de modernitate. Fiind vorba de Olanda, o tara deschisa, transparenta, chiar indrazneata, am dorit sa reflect acest lucru in amenajare, in mobilier. De aici setul de masute pentru cafea realizat din sticla si metal, sau aplicele moderne din sticla satinata care dau un aer sic in contrast cu peretii decorati, pe care ii pun in evidenta”, explica decoratoarea.

Acestea insa, fac parte din elementele noi adaugate amenajarii pentru ca, pe langa obiectele nou achizitionate, o mare parte din piesele vechi de mobilier au fost pastrate si reconditionate, atat pentru frumusetea lor, cat si pentru a se incadra in buget. in ceea ce priveste mobilierul nou achizitionat, doamna ambasador ar fi dorit numai piese autohtone, realizate in Romania, iar acest lucru a fost in mare parte respectat.

Salonul domnilor, sau salonul de seara, cu semineu din marmura si focar deschis pe lemne a beneficiat de cele mai mari schimbari. El a primit o garnitura noua, alcatuita din canapele si fotolii din piele intoarsa de vita, achizitionata de la European Heritage, si un set de masute masive din sticla, adus din Germania, de la Rolf Benz. Culoarea regala a Olandei se regaseste in nuantele de portocaliu ale draperiilor din matase. Decoratoarea a ales pentru salonul de seara culori mai inchise, mai sobre, pentru a se asorta cu tablourile olandeze in ulei care strajuiesc semineul.

in salonul de zi, preferatul doamnelor pentru aerul sau elegant si luminos, s-au pastrat canapelele si fotoliile existente, ele fiind retapitate cu o tesatura din matase aurie, cu imprimeu in dungi. Tot matase s-a folosit si la realizarea draperiilor, care au un model Pasley, un model regal.

si in zona de dining, moblierul de baza a fost pastrat si reconditionat. Este vorba de o masa din lemn pentru 12 persoane, care se poate extinde pana la 40 de persoane, impreuna cu scaunele aferente. Pentru a lasa suficient loc de trecere, spatiul diningului nu a fost aglomerat cu piese masive de mobilier, preferandu-se doua console inguste din lemn asortate cu lambriul. Ca si in restul saloanelor, peretii sunt decorati cu tablouri, de aceasta data peisaje din Olanda in acuarela.

Pentru ca bugetul a fost unul restrans, s-a preferat sa se investeasca in lucrurile cele mai vizibile, iar tot ce s-a schimbat a fost de foarte buna calitate: covoare din matase de la Anatolian Carpet, draperii de la Alhambra etc.

Desi conceptul de redecorare a fost gata intr-o luna, amenajarea propriu-zisa a durat mult mai mult, in mare parte datorita pieselor ce au trebuit reconditionate sau aduse din afara tarii.

Amenajarea cu predilectie clasica a suferit si influente Art Deco, pe care le regasim in modelul Pasley al draperiilor, la cromul de la candelabre, in accentele metalice de la lampadare si in tonurile deschise ale canapelelor si fotoliilor. Pe scurt, decorul interior este un mix intre decoratii moderne si influente eclectice.

In ceea ce priveste istoricul casei, ea a fost proiectata de arhitectul Arghir Culina, fiind realizata pentru aviatorul Th. Deleanu, proprietarul initial al casei. Actualul proprietar a cumparat imobilul de la mostenitorii acestuia, care au reusit redobandirea proprietatii dupa 1989. In perioada comunista casa a fost locuita in comun de mai multe familii, suferind din acest motiv mai multe recompartimentari, unele chiar grosolane si cu distrugerea elementelor decorative.

Dupa retrocedare, in cursul lucrarilor de restaurare si consolidare s-au facut si modificari de compartimentare la demisol si mansarda.

Material realizat cu sprijinul designerului de interior Iulia Iuga-Dohmen, tel.: 0726. 011.321, iulia@iugainteriordesign.ro, www.iugainteriordesign.ro

Related posts

Arhitectură mediteraneană într-un peisaj autohton

Adina Meyers

O casa vesela si plina de personalitate

Adina Meyers

Duplex sofisticat in Bucuresti

Adina Meyers