Ruta Bisericilor de Lemn din județul Bihor este prima rută cultural turistică recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Aceasta evidenţiază esenţa spiritului românesc comunitar şi creativitatea artistică, regăsită în bagajul decorativ, pictural şi conceptual.
Ruta Bisericilor de Lemn este, de fapt, un traseu tematic pe la nouă lăcaşe de cult din Bihor: bisericile de lemn din Gheghie, comuna Auşeu, Beznea şi Valea Crişului, ambele din comuna Bratca, Fânaţe, comuna Câmpani, Vârciorog, Tilecuş (comuna Tileagd), Fânaţe (comuna Câmpani), Boianu Mare şi Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet.
Film documentar – Biserici de lemn – județul Bihor
RUTA BISERICILOR DE LEMN DIN BIHORRuta Bisericilor de Lemn din Bihor este o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și de evenimente istorice din județul Bihor, cu scopul de a evidenția esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual al acestora. Ctitoriile obștești, colective, realizate între secolele XI-XVIII, reflectă continuitatea în condiţiile socio-economice și politice în care au trăit bihorenii, nevoiţi să lupte pentru a-şi păstra identitatea. Ruta pornește din Oradea spre biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, continuă cu biserica de lemn din Beznea și biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată în ecodestinația Pădurea Craiului, la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta culturală face legătura cu Parcul Natural Apuseni, continuând spre sud, prin Platoul Carstic Damiș, Zona Roșia, Beiuș spre biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, aflată la granița cu județul Alba. Călătoria se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet, situată în Munții Codru Moma, la granița cu județele Arad și Hunedoara.Experiența culturală este completată de obiectivele naturale impresionante, de gastronomia locală, la care se adaugă activitățile organizate profesionist de operatori turistici precum și de confortul oferit de pensiunile din vecinătatea monumentelor de patrimoniu. Toate aceste valori ale artei populare româneşti, ale credinței creștine ortodoxe și ale experiențelor de ecoturism au contribuit la realizarea unei Rute Culturale a Bisericilor de Lemn din Bihor, pe care dorim să o extindem la nivel național, prin includerea județelor care dețin străvechi lăcașuri de cult creștine.
Posted by Ministerul Turismului on Tuesday, 14 April 2020
„În ţara noastră există multe destinaţii şi obiective turistice care pot fi promovate prin Rute Cultural Turistice, indiferent că vorbim despre o tematică istorică, arheologică, religioasă sau gastronomică. Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este să le oferim această recunoaştere şi astfel să subliniem importanţa dezvoltării produselor turistice româneşti”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism.
Turiştii care vor merge pe această rută vor afla de la preoţii parohi istoria lăcaşelor, iar de la săteni vor descoperi tradiţiile şi meşteşugurile locale. De asemenea, vor putea gusta din bucatele pe care bihorencele din aceste sate le gătesc şi vor vizita obiectivele naturale din apropiere.
Amintim că mai multe obiective turistice din țara noastră sunt incluse în 8 rute culturale certificate de Consiliul Europei, respectiv Ruta Transromanica, Ruta Moştenirii Evreieşti, Ruta Cimitirelor Semnificative, Ruta Art Nouveau, Ruta Împăraților Romani și Dunăreană a Vinului, Ruta Culturală ITER VITIS, Ruta Culturală ATRIUM și Ruta Cortinei de Fier.
De asemenea, țara noastră face parte și din Ruta Istoriei Antice a României la Marea Neagră și Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova. În prezent, sunt în proces de finalizare Ruta Națională a Orașelor și Stațiunilor Balneare Istorice și Ruta Națională a Vinului Românesc.