Durerea localizata in partea inferioara a abdomenului, numita durere pelvina, este una dintre cele mai intalnite manifestari cu care se pot confrunta femeile. De obicei, aceasta durere porneste de la unul dintre organele situate in pelvis, cum ar fi apendicele, vezica urinara, uterul, ovarele, colul uterin, vaginul.
De multe ori, durerea pelvina usoara reflecta activitatea hormonala a aparatului genital feminin, pentru ca in timpul ovulatiei si in primele zile ale menstruatiei sunt normale durerile si disconfortul in partea de jos a abdomenului. Alteori, insa, durerea pelvina poate ascunde o problema serioasa de sanatate in sfera genitala si nu numai. Un diagnostic precis este necesar pentru stabilirea cauzelor si a tratamentului potrivit.
Cauze genitale ale durerilor pelvine
– Sindromul menstrual – durerile pot aparea cu 10-12 zile inaintea menstruatie (sindrom premenstrual) sau in primele 1-2 zile odata cu declansarea fluxului menstrual. Crampele abdominale se asociaza cu dureri de spate, sani durerosi, migrene, retentie de apa, secretie crescuta de sebum, pusee de acnee.
– Debutul sarcinii – in prima perioada a sarcinii, cand are loc nidatia, pot aparea usoare dureri pelvine, care se pot repeta pe parcursul celor 9 luni, in diverse etape.
– Sarcina extrauterina – prezenta unei sarcini in afara uterului (sarcina ectopica) provoaca dureri pelvine intense, de obicei pe partea trompei uterine unde este localizata, asociate cu sangerare vaginala, greata, varsaturi, ameteli. Atentie! Poate pune viata in pericol in lipsa diagnosticului si interventiei chirurgicale de urgenta.
– Avortul spontan – pierderea subita a sarcinii se manifesta cu dureri mari, hemoragie, stare de rau si constituie o urgenta medicala.
– Boala inflamatorie pelvina – infectiile cu transmitere sexuala (de exemplu, chlamydia sau gonoreea) determina inflamarea cronica a trompelor uterine, ovarelor, colului uterin, printre simptome aflandu-se si durerile pelvine.
– Fibromul uterin – formatiunile benigne (necanceroase) de la nivelul uterului pot determina dureri, senzatie de presiune in zona pelvina, dureri in timpul actului sexual, dureri menstruale intense, sangerari abundente, infertilitate.
– Endometrioza – tesutul uterin care se dezvolta si se acumuleaza la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vezicii urinare sau al intestinelor se asociaza cu disconfort abdominal, infertilitate, dereglari ale ciclului menstrual.
– Cancer in sfera genitala – cancerul de col uterin, cancerul de endometru, cancerul vaginal se pot manifesta prin dureri pelvine, presiune in abdomen, sangerari. Din pacate, atunci cand apar astfel de simptome, boala neoplazica este in stadiu avansat.
Alte cauze ale durerii pelvine
– Infectii urinare – pe langa durere la urinat si nevoia imperioasa de a urina, usturime si disconfort local, apar si dureri pelvine, caz in care se impune tratament imediat pentru a preveni extinderea la rinichi.
– Apendicita – durerile in partea din dreapta a abdomenului, care se lasa pe picior, greata, varsaturi, febra pot semnala inflamarea apendicelui, urgenta medicala care necesita interventie chirurgicala.
– Sindrom de colon iritabil – aceasta boala inflamatorie intestinala se manifesta prin dureri abdominale cronice, episoade alternative de diaree si constipatie, balonare.
– Probleme musculo-scheletice – la nivelul pelvisului exista si muschi, ligamente, oasele bazinului, iar inflamatiile sau traumatismele la acest nivel pot fi insotite de dureri.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Este indicat sa ceri ajutorul medicului atunci cand durerea pelvina:
– se mentine mai mult de 24 de ore, chiar si dupa administrarea de antialgice,
– se intensifica in timp,
– este insotita de sangerari sau de alte simptome precum febra, greata, ameteli.
Medicul poate recomanda un set de analize, sumar de urina, ecografie abdominala, examen ginecologic, test Papanicolau, eventual un RMN pelvin.
Mai multe informatii despre sanatatea femeii poti descoperi pe site-uri MamiSiCopilul.ro si Cancer360.ro – platforme de informatii si educatie medicala, dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.