In apropiere de Capitala am gasit o proprietate din secolul XX, detinuta odinioara de baronul Furculescu (unul dintre fondatorii Partidului National Liberal). Conacul si terenul de 3 hectare sunt delimitate la vest de un lac natural, unde se poate pescui, si la est de un drum rutier. Actorul Dragos Mostenescu a cumparat mosia in 2008 si a renovat constructia, pastrandu-i insa liniile initiale, fermecatoare.
Vechile conace au, fara indoiala, un aer romantic, aparte. Multe dintre acestea, din pacate, nu mai au sansa de a fi restaurate si, implicit, locuite, din cauza unui grad avansat de uzura. Exista insa si cazuri mai fericite, cand astfel de constructii, mai recente, sunt achizitionate de catre persoane fizice care le reconditioneaza si le pun in valoare arhitectura deosebita.
Recent, am explorat o cladire de acest tip, infrumusetata, nu umbrita de lucrarile de reamenajare, redecorare si modernizare; este vorba despre un conac construit in anul 1920, fosta proprietate a baronului Furculescu, care, se pare, a trait o mare parte din viata in aceasta casa.
Constructia initiala a fost ridicata cu ajutorul mesterilor italieni, influentele straine fiind inca vizibile la nivelul stilului arhitectural, dar si al materialelor si finisajelor care s-au pastrat excelent de-a lungul timpului: mozaicurile, gresiile, parchetul, placajele cu piatra naturala din living si altele.
Mostenescu si-a dorit sa prezerve frumusetea cladirii istorice si sa intervina cat mai discret in ansamblul originar. Cu ajutorul unei echipe specializate, proprietarul a refacut structura si izolatia zidurilor, a reconditionat acoperisul din tigla si instalatiile sanitare. La ora actuala, o centrala pe gaz asigura temperatura ambientala potrivita din interiorul resedintei.
De asemenea, conacul prezinta numeroase alte dotari moderne ca: usa de intrare metalica, geamuri termopan din PVC, radiatoare din aluminiu, usi de interior din lemn realizate in maniera in care au fost concepute usile masive ale conacelor de demult (trebuie sa marturisim ca noi chiar am crezut ca usile din interior dateaza de la inceputul secolului XX).
Peretii de la parter au fost pictati manual de o echipa de tineri artisti, in stilul caselor florentine, pentru a recompune impresia de conac afectat de trecerea vremurilor.
La etaj, dormitoarele urmeaza o linie decorativa liniara, simpla, cu aspect usor rustic, incaperile contrastand placut cu parterul mobilat modern cu elemente in culori aprinse.
La parter se disting: canapeaua modulara in nuante de bej si rosu, draperiile rosu-carmin, corpurile de iluminat in aceeasi nuanta – prezente discrete in comparatie cu policandrul maiestuos din sala de dining.
La etaj, constructia este prevazuta cu o terasa de unde poate fi admirat lacul natural din vecinatatea conacului – locul preferat al actorului.
Lucrarile de restaurare au durat un an si jumatate, „cladirea fiind «decojita» pana la caramida si refacuta” aproape integral, povesteste actorul.
Din 2008, Dragos Mostenescu a folosit aceasta proprietate cu destinatia de casa de vacanta, fiindca, spune el, „am vrut sa-mi petrec sarbatorile in mijlocul unui peisaj superb”, specific perioadei interbelice. Locuinta este plasata pe un teren cu o suprafata generoasa, de trei hectare, spatiu verde ce se preteaza la nenumarate variante de exploatare.
Din lipsa de timp, actorul a populat terenul doar cu exemplare de pomi fructiferi, plante ierboase si decorative ce nu necesita eforturi exagerate de intretinere. Resedinta se mai bucura si de existenta unui garaj cu un loc de parcare, insa in aer liber ar mai exista loc suficient pentru parcarea a inca cinci automobile.
Fiindca prioritatile sale in viata s-au schimbat, actorul a dat aceasta proprietate spre vanzare; cladirea este ideala pentru petrecerea timpului liber, dar la fel de bine aici s-ar putea amenaja o zona recreationala, un centru de educatie sau o ferma. Pentru cei care doresc sa achizitioneze cladiri vechi boieresti, Dragos Mostenescu are si un sfat: „Consultati neaparat un specialist inainte sa le cumparati, fiindca unele conace nu mai pot fi renovate!”.
Text: Catalina Pavel / Foto: Alexandru Dan
Articol preluat din revista Casa Mea