Retete

Dovleac umplut

În luna octombrie, te îmbiem cu o reţetă care adună în ea toate culorile şi aromele toamnei: dovleac umplut cu un mix de legume proaspete şi condimente savuroase. Ideal atât pentru mesele în familie, cât şi pentru cele festive, acest preparat spectaculos îţi oferă totodată un „cocktail” de nutrienţi benefici pentru organism.

Număr porţii: 4
Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente:
1 dovleac plăcintar de aproximativ 1,5 kg
300 g orez sălbatic
4 tije de apio (150 g)
200 g sfeclă roșie
3 fire de ceapă verde
1 legătură de busuioc
3 buc. de ardei gras
1 căpățână de usturoi
3 linguri de miez de semințe de dovleac
1 lingură de ulei de măsline

Ingrediente pentru vinegretă:
2 linguri de muștar de Dijon
6 linguri de ulei de măsline extravirgin
½ linguriță de sare de Himalaya
1 linguriță de chimen copt şi râșnit
1 căpățână de usturoi coaptă la cuptor

Mod de preparare:
Mai întâi spală dovleacul, apoi decupează un capac. Scoate sâmburii şi miezul cu ajutorul unei linguri şi lasă aproximativ 2 cm de pulpă în jurul cojii, ca să formezi un bol. Preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade, cu ventilația pornită. Pulverizează cu ulei coaja și interiorul dovleacului. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și introdu dovleacul și capacul decupat la cuptor. În aceeași tavă, coace şi sfecla împreună cu o căpățână de usturoi. Înfășoară  usturoiul cu tot cu coajă într-o folie de aluminiu. Când începe să se rumenească dovleacul, după aproximativ 15-20 de minute, verifică dacă pulpa este pătrunsă. Scoate din cuptor dovleacul împreună cu sfecla roșie şi mai lasă căpățâna de usturoi încă 10 minute, până devine foarte moale, apoi las-o să se răcească. Între timp, toacă ardeii, apio, ceapa, sfecla roșie şi busuiocul şi pune la fiert orezul în 2 litri de apă, timp de 45 de minute. După ce a fiert, strecoară-l şi clăteşte-l cu apă rece.

Vinegretă de usturoi copt şi muștar de Dijon
Pentru a obține miezul moale din căpățâna de usturoi copt, este suficient să presezi cu o lingură fiecare cățel de usturoi. Va rezulta o pastă fină, pe care adaug-o într-un chopper. Peste pasta de usturoi copt pune ulei de măsline, zeama de la o lămâie, ½ linguriță de sare, muștarul şi o linguriță de chimen copt şi râșnit. Mixează până se formează o emulsie de consistenţa unei maioneze.Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele şi umple dovleacul. Savurează dovleacul umplut rece, ca fel principal.

Text și foto: Marilena Oprișanu, chef dietetician şi nutriționist holistic, www.holistik.ro

Related posts

Tort de vara racoritor cu rodii

Adina Meyers

„Reteta preferata”: oua vopsite cu oja

Adina Meyers

Ghimbirul – Ingredientul Secret al lunii martie de pe platforma Electrolux

Adina Meyers