Amenajare gradina

Două grădini într-un singur proiect

Tema de proiectare a constat în ambientarea modernă a două grădini ce aparţineau aceleiaşi proprietăţi, casa de locuit şi casa oaspeţi, fiecare cu grădină separată. Pentru ambele grădini a fost întocmit un singur proiect, urmărindu-se tratarea unitară a celor două spaţii verzi.

Grădina casei de locuit
Construită în jurul unei piscine generoase (15 x 8 metri), aceasta propune un design modern, aerisit, în care s-a pus accentul pe relaţia dintre elementele compoziţionale: piscină, zonă de servit masa (o construcţie din beton), zonă de luciu a apei, zonă de relaxare (compusă din vatră de foc şi locuri de citit).

Zona vetrei de foc, concepută pentru a primi până la 10 invitaţi, supraelevată, turnată în beton şi acoperită cu lemn (loc de şedere), este unul dintre punctele de atracţie, seara, în jurul focului, al cărui joc de lumini se reflectă în luciul de apă al piscinei. Este mărginită de tufe de Euonymus sp. Piscina, poziţionată în raport cu locuinţa, beneficiază de o zonă de deck primitoare, largă, precum şi de o zonă de jacuzzi. În urma amenajării zonei de deck, din cauza terenului în pantă, a apărut o diferenţă de nivel, rezolvată însă prin ridicarea unui zid de gabion cu înălţimea de 45 cm. Pentru a soluţiona estetic această elevaţie artificială, au fost plantaţi trei copaci Photinia, pe spalier, având la bază un pat floral compus din Buxus, Salvia nemorosa, Abelia, Loropetalum, Armeria etc.

Zona de lectură, gândită ca un spaţiu umbros, circumscris luciului de apă ambiental, este proiectată şi construită de către Kaluna, ca un cerc care cuprinde un loc orizontal, plat, cu lungimea de 200 cm şi lăţimea de 80 cm, dedicat cititului, dar şi… aţipitului la umbră, în susurul cascadei care completează compoziţia. Cercul, format pe o structură din metal curbată, este prins într-un chenar din lemn, replicând formele cubiste ale casei şi filigoriei (loc de luat masa). Bazinul de apă urmează să fie completat cu zone rotunde, construite din Cor-Ten, umplute cu pietriş şi/sau plantate, unele dintre ele urmând a servi ca elemente de traversare. Ca inventar verde, amintim copaci de 10 metri înălţime, Acer saccharinum (două bucăţi), Acer globossum şi plante perene precum lavandă, rosmarin, Rudbeckia, Festuca etc.
Zona Cercului, destinată cititului şi… aţipitului, este pusă în evidenţă de un splendid exemplar Acer palmatum, cu înălţimea de 250 cm, la baza căruia sunt plantate mai multe exemplare de Photinia nana.


Grădina casei de oaspeţi
Amenajată astfel încât să armonizeze trecerea de la rigoarea modernă a casei de locuit la culorile pastelate ale casei de oaspeţi, acest spaţiu verde este plantat cu gazon pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, având capătul de perspectivă în zona opusă locuinţei. Astfel, am urmărit să găsim un balans comunicativ între casă şi zona florală, având la mijloc zona deschisă a peluzei. Principalele puncte de reper sunt vatra de foc şi zona de luciu a apei. Pentru a obţine relief, urmărind tabloul geografic al curţii principale, am construit o zonă elevată, în care am săpat atât iazul, cât şi gabionul. Dincolo de motivaţia estetică, zona fiind inundabilă, am identificat această soluţie pentru a evita ca apa acumulată peste iarnă să pună în pericol plantele.

Principala atracţie o oferă luciul de apă, în jurul căruia am construit şapte plăci turnate de beton, cu dimensiuni variabile, obţinând o cale de traversare a zonei, dar şi un joc arhitectural pe verticală şi orizontală. Ca plante, am ales o compoziţie bogată, în care am pus accentul pe alternanţa culorilor atât la nivelul florii, cât şi al foliajului, urmărind să creăm un fel de calendar floral în această grădină. Printre plante, amintim: Magnolia grandiflora, Crataegus, Pseudo Tsuga canadensis, mesteacăn, Prunus, Photinia, Abies, Cedrus deodara, Acer dissectum etc. Ca plante perene, am folosit: Buxus sempervirens, Lonicera, lavandă, Loropetalum, Azalee, Rhododendron, Leuchotoe, Cornus şi un superb exemplar de Bonsai format din Pinus. Ca plante mici, enumerăm: graminee, Armeria, Hemerocallis, Rudbeckia, Picea pungens, Festuca glauca etc.
Iazul are o parte turnată şi una construită manual, din piatră de munte. Cea din urmă este traversată de una din plăcile de beton (proiectate de Kaluna şi realizate local, prin turnare).

Lucrarea a fost realizată în două săptămâni. Grădina principală este amenajată cu gazon de tip rulou, iar cea secundară este însămânţată. Ambele au sistem de irigare automatizat şi sistem de iluminat ambiental, bazat de becuri sferice. Pentru a uşura mentenanţa grădinii, partea secundară este deservită de un robot de tăiat iarba, circumscris unui perimetru de funcţionare, montat de către Kaluna.

Material realizat de arhitect peisagist Adrian Burca
Foto: arhitect peisagist Adrian Burca

Related posts

Uneltele de grădinărit, la mare căutare în ultimele 6 luni

Adina Meyers

Gradina ca in Provence

Adina Meyers

Plăcile de compozit în amenajarea exteriorului locuinței tale: 6 moduri de integrare

Adina Meyers