Designul modern și estetica ademenitoare le oferă domurilor geodezice o versatilitate de neegalat, de la seră geodezică la eco-casă; de la atracție pentru vizitatori la spațiu de recreere; de la piscină interioară la observator stelar; de la clasă în aer liber la laborator de științe – posibilitățile sunt nelimitate.   

În afară de frumusețea lor naturală, domurile au multe avantaje structurale. Adăposturi geodezice au fost construite în întreaga lume, în zonele cu climă variată și s-au dovedit a fi cel mai puternic și mai eficient adăpost uman conceput vreodată. Domurile geodezice sunt cele mai puternice, cele mai ușoare și cele mai eficiente structuri.

Domurile geodezice sunt extrem de puternice din cauza suprafeței omnitriunghiulate, care oferă o structură inerent stabilă, cu o rezistență crescută la factorii naturali externi: cutremure până la 8,5 grade pe scara Richter, vânt până la 320 km/h (datorită formei aerodinamice) și încărcări de până la 20 tone pe punct de structură. Forma lor sferică maximizează câștigul de lumină și căldură solară toată ziua și tot anul, având o distribuție perfectă a căldurii și a sunetului. 

Firma SC Biodome Systems SRL proiectează și construiește domuri geodezice metalice cu scopul de a crea structuri a căror funcție să la fel de importantă ca forma lor și viceversa.

Toate geodomurile sunt facute la comandă, conform specificațiilor clientului, pornind de la ușa rotundă, care oferă ventilație excelentă în timpul verii, peretele rotund de piatră care acționează ca masă termică în timpul iernii, pânzele de umbrire magnetice care pot răci sau proteja de frig, în funcție de sezon și treptele rotunde de iarbă, care asigură o intrare foarte comodă și practică.
 

Domurile geodezice utilizează puterea naturală a geometriei pentru a crea structuri incredibil de eficiente. Mai exact, sunt structuri tridimensionale de triunghiuri stabile care aproximează o sferă pentru a crea multiple căi de tranfer a încărcăturii structurale. Tringhiurile sunt cele mai puternice forme deoarece au unghiuri fixe care nu se distorsionează și nu necesită altă formă de suport. Efectul de distribuție în cascadă a presiunii este felul în care domurile geodezice distribuie stresul structural în mod uniform de-a lungul întregii strcuturi. Designul sferic rezultă într-o circulație foarte eficientă a aerului, atât pe timpul verii, cât și pe timpul iernii. Raportul mic de arie a suprafeței și volumul de aer înglobat înseamnă că aceste structuri sunt mai puţin susceptibile la schimbarile de temperatură, reducând astfel costurile de încălzire.

Există două motive pentru care domurile sunt eficiente din punct de vedere energetic. Fluxul de aer ambiant din interiorul domului este continuu, nu sunt colțuri de stagnare, deci necesită mai puțină energie pentru a asigura circulația aerului și menținerea temperaturii uniforme. Energia necesară pentru încălzirea și răcirea domului este cu aproximativ 30% mai mică decât la o clădire convențională.  Al doilea motiv este rapotul mare între volum și aria suprafeței, astfel domurile necesită mai puține materiale de construcție. Cu cât raportul dintre perimetrul exterior și volumul înglobat este mai mic, cu atât mai puțină energie este necesară pentru a încălzi sau răci locul. Sfera are o suprafață cu 25% mai mică per volum închis decât oricare altă formă. Domul geodezic combină stabilitatea inerentă a triunghiurilor cu avantajul raportului volum/arie a unei sfere. Cu cât este mai mare domul, cu atât devine mai eficient. Acest lucru este demonstrat prin dublarea diametrului, care cuprinde de opt ori acel volumul. 


Biodome Systems oferă peste 20 de modele de domuri geodezice, de mărimi variabile și foarte multe opțiuni de personalizare. Tehnologia nouă pe care o folosesc le permit să ofere cea mai înaltă calitate de dom geodezic atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere estetic.

Aceste domuri sunt construite din cele mai moderne materiale, cum ar fi aliaje de oțel sau aluminiu și sticlă securizată laminată. Toate domurile  necesită o fundatie și nu se pot cumpara în format kit.

Compania se ocupă de fiecare aspect al procesului de proiectare și construcție, în scopul de a oferi o casa-dom la cheie. De asemenea, construieşte și case-dom ecologice, parțial înconjurate de pământ, precum și cele mai noi modele de domuri, care au hexagoane în loc de triunghiuri. Firma poate construi domuri geodezice oriunde în Uniunea Europeană. Sediul firmei este în Carei, România.

Articol oferit de Biodome Systems 

www.biodomes.eu

Related posts

Proiectoarele LED, o solutie ieftina pentru siguranta casei

Adina Meyers

Cu siguranta constructiilor nu te joci!

Adina Meyers

Cum sa scoti mucegaiul din casa

Adina Meyers