LifeStyle

Doi arhitecti romani au fost desemnati castigatorii concursului international de arhitectura The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki

Proiectul “Nothing is Impossible” a fost ales dintre 243 de propuneri inscrise in concurs, din 59 de tari, drept cel mai bun centru logistic pentru Mos Craciun. Romania a fost printre tarile cu cei mai multi participanti la concurs.

Proiectul “Nothing is impossible”, prezentat de arhitectii romani Alexandru Oprita si Laurentiu Constantin, a fost ales castigator in cadrul concursului de idei arhitecturale The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki. Cei doi mari castigatori vor primi un stagiu platit integral, timp de zece saptamani, in renumita companie de arhitectura si design Snøhetta din Oslo (Norvegia). Valoarea estimata a stagiului este de 25.000 euro, la care se adauga un premiu in numerar in valoare de 1000 euro.

Lansata pentru tinerii arhitecti si designeri din intreaga lume, in primavara anului 2014, competitia The Unbelievable Challenge s-a desfasurat in perioada septembrie – noiembrie 2014. Provocarea a constat in elaborarea unei solutii arhitecturale unice si creative pentru noul centru logistic al lui Mos Craciun. Cerintele impuneau ca proiectul sa fie extrem de functional, sa demonstreze valori arhitecturale de inalta clasa si sa contribuie la formarea peisajului urbanistic. În acelasi timp, cladirea trebuia sa ofere vizitatorilor o experienta de neuitat, sa fie o solutie durabila si eficienta din punct de vedere energetic, adaptata la conditiile exigente din Perävainio, zona din orasul Oulu (Finlanda) si, nu in ultimul rand, sa ridice la cel mai inalt nivel beneficiile sistemelor si produselor metalice Ruukki, ca parte integranta din proiect.

La concurs au participat 243 de echipe, din 59 de tari, Romania fiind printre tarile cu cei mai multi participanti. Juriul, format din experti internationali de top in arhitectura si design, a ales in luna decembrie sase finalisti, proiectul ”Nothing is impossible” fiind desemnat marele castigator.

Cel mai important element in design este raspunsul la o provocare cu o idee. Ideea trebuie sa poata fi utilizata in diverse situatii. Punctul forte al acestui proiect este faptul ca ofera posibilitatea de a fi surprins si invaluit de magia cladirii si simbolistica acesteia. Magia se intampla in timpul noptii, pe fatada cladirii, acolo unde exista o legatura clara cu investitorul – Domnul Mos Craciun. Este un proiect realist si inovator, dar nu futurist. De asemenea, proiectul este bine gandit, de la utilizarea terenului pus la dispozitie pana la cele mai mici detalii.” – asa a fost descris proiectul castigator de catre membrii jurului.

Avand in vedere si cultura orasului Oulu –  puternic axata pe dezvoltari tehnologice, dar si sit-ul propriu-zis inconjurat de natura, solutia fireasca a fost materializarea conceputului: Nothing is impossible! printr-o cladire capabila sa trezeasca aceeasi uimire si bucurie pe care copii o simt in seara de Craciun cand isi asteapta cadourile aduse de acest personaj fantastic: o cladire invizibila. Practic, am gandit o fatada speciala capabila sa faca cladirea invizibila in timpul zilei si vizibila pe timpul noptii – asemenea lui Mos Craciun.” a marturisit arh. Alexandru Oprita.

The Unbelievable Challenge a fost organizat de Ruukki Construction in parteneriat cu Primaria Orasului Oulu din Finlanda, Helsinki Design Week si biroul de arhitectura Snøhetta.

 

 

Related posts

Gerard introduce un nou profil de tigla metalica cu acoperire de piatra naturala: Gerard Milano

Adina Meyers

25 ani în producția detergenților eficienți

Adina Meyers

Trei studenti timisoreni calificati in semifinalele concursului international Electrolux Design Lab. Voteaza-i si poti castiga o excursie la Paris!

Adina Meyers