Divizia de electrice a grupului Menatwork – VEM Proiect Lighting, anunță o creștere a producției de aparate de iluminat cu 24% în 2015, ca urmare a reconfigurării strategiei la nivel de fabrică.
“Inițial aveam procesul de producție setat pe serii mari de aparate de iluminat. În ultimul an, am reușit să adaptăm liniile la serii mici, lucrăm pe comandă și personalizăm aparate la cererea clienților. Mai mult, am regândit complet gama de produse și am făcut conversia la tehnologia LED”, declară Viorel NICULAE, administrator al VEM Proiect Lighting.
Compania va investi anul acesta 300.000 de euro într-un nou utilaj. “Este vorba despre o mașină de tăiere cu laser ultramodernă, care ne va permite să fim și mai flexibili în ceea ce privește producția aparatelor de iluminat personalizate. Această investiție se adaugă la cei 500.000 de euro direcționați din 2013 până în prezent în reutilare și optimizarea fluxurilor de fabricație”, precizează Viorel NICULAE.
VEM Proiect Lighting are în portofoliu în acest moment peste 2400 de modele de aparate de iluminat, iar capacitatea de producție este de 1000 unități pe zi. Aceste produse sunt destinate iluminatului comercial (retail mic, mediu, hypemarket-uri și mall-uri), zonelor industriale, iluminatului stradal, pentru spații de birouri și, nu în ultimul rând, sectorului rezidențial.
Peste 70% din produse sunt echipate cu tehnologie LED, investițiile în utilaje fiind realizate tocmai pentru a acoperi cererea în creștere pe acest sector. Compania VEM Proiect Lighting a înregistrat o cifră de afaceri de 4.000.000 Euro în 2015, în creștere cu 21% față de anul anterior, iar așteptările pentru anul în curs sunt pentru un avans de minim 25%. Fabrica VEM se află în Popești Leordeni, pe platforma industrială Menatwork.
Principalele proiecte de iluminat finalizate de VEM în 2016 sunt Unitățile de Primiri Urgențe Suceava și Onești, Centrul logistic Nemo Curier, Metropolis Center, Fabrica de textile medicale Arad, școlile Agârbiceanu și Eminescu din Cluj.
Școlile și spațiile medicale au carențe majore în ceea ce privește standardele de iluminat
“În ceea ce privește standardele de iluminat pentru spațiile de învățământ și medicale, am demarat un proces educațional prin care oferim consultanță gratuită pentru instituțiile și persoanele împuternicite să decidă o serie de schimbări în aceste zone. Și aici vorbim despre necesitatea unei racordări la standardele de calitate și eficiență de nivel european, la fel cum se întâmplă în cazul termoizolării blocurilor, doar că în cazul iluminatului ar trebui să avem în vedere, în primă fază, doar o parte din instituțiile publice. Poate părea incredibil, însă studiile arată că atât eficiența actului educațional, cât și a celui medical poate fi influențată în mod radical de calitatea iluminatului interior. Ori, este un fapt cunoscut de toată lumea că școlile din România au din proiectare carențe majore în ceea ce privește acustica, ventilația și iluminatul”, explică Viorel NICULAE.
Productivitatea angajaților poate crește cu 20% prin iluminarea corectă a birourilor
O altă deficiență identificată de specialiștii VEM este legată de felul în care sunt iluminate spațiile de birouri în prezent. Angajatorii care urmează să ocupe acele spații ignoră soluțiile de iluminat, iar dezvoltatorii nu au interes în promovarea unor sisteme de calitate ridicată.
“Atunci când vine vorba de creșterea productivității angajaților, marii angajatori investesc în principal în oferirea de beneficii financiare suplimentare și cursuri de formare profesională, necunoscând faptul că instalarea unui sistem de iluminat adecvat este unul dintre principalii factori care determină creșterea randamentului angajaților. O soluție de iluminat potrivită mediului de lucru, ajută atât la creșterea productivității cu până la 20 procente, dar și la reducerea costurilor cu energia electrică, în unele cazuri chiar și cu 50 procente”, adaugă Viorel NICULAE.