Dacă citești acest articol este clar că ești interesat de achiziția și montarea unui sistem de panouri solare. Și cum să nu fii?! Mai ales dacă stai să te gândești că panourile solare sunt o soluție “verde” de producere a energiei electrice, folosesc o sursă “inepuizabilă” de energie și îți aduc și un nivel de autonomie deloc de neglijat. În contextul creșterii prețurilor la energia electrică. În plus, dacă ai o căsuță de vacanță sau o cabană într-un loc pitoresc complet izolat și unde curentul electric este un lux, panourile solare sunt varianta cea mai puțin costisitoare. De a avea astfel acces la “facilitățile lumii moderne”. Cum ar fi un bec, un frigider sau o plită electrică. 

Evident că montarea unui sistem de panouri solare trebuie făcută apelând la specialiști. Însă acest lucru nu înseamnă că tu, ca și viitor beneficiar, nu trebuie să știi din ce se compune un astfel de sistem. 

Panouri fotovoltaice

Firește că dacă este un sistem de panouri, în primul rând ai nevoie de panouri. Ca urmare începem cu ele și îți spunem că în afara brandului, alegerea panourilor solare trebuie făcută în funcție de mai multe criterii. Primul dintre ele este tipul de panou. Noi îți povestim despre două dintre cele mai folosite: panourile monocristaline și panourile fotovoltaice policristaline. Nu vom intra în detalii tehnice. Însă îți recomandăm să optezi pentru panourile monocristaline și îți explicăm și de ce.

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt mai eficiente decât cele policristaline. Concret, randamentul panoului monocristalin este de 24% spre deosebire de cei 18 % ai panoului policristalin. Dacă vorbim de un singur panou, diferența nu este mare. Dar atunci când vorbim de montarea unui sistem de panouri, diferența este considerabilă. În plus panourile monocristaline au o durată mai mare de viață și sunt mai compacte. Dimensiunea mai redusă a panoului monocristalin, pe lângă că nu afectează negativ randamentul instalației solare, este un avantaj. Pentru că vei putea monta un sistem de panouri solare și în situația în care nu ai mult spațiu la dispoziție. Totodată, panourile monocristaline pot absorbi un grad mai mare de energie. Acest lucru făcându-le ideale pentru cei ce locuiesc în zone cu un grad mai ridicat de umbrire. Rezistența la temperaturi ridicate le recomandă ca fiind soluția perfectă și pentru cei ce locuiesc în zone cu expunere mai mare la soare și cu un nivel de căldură ridicat.

Invertor

A doua componentă și probabil cea mai importantă într-un sistem de panouri, este invertorul. Rolul invertorului este acela de a prelua curentul continuu produs de panourile solare și a-l transforma în curent alternativ. Cu alte cuvinte invertorul este cel care transformă energia solară în curentul electric. Pe care îl folosești atunci când pornești aspiratorul, de exemplu. 

Un invertor solar este și el de mai multe feluri: on grid, off grid și hibrid. Aceste invertoare pot fi, la rândul lor, monofazate și trifazate.

Începem prin a-ți spune că un invertor on grid este un invertor care îți permite să verși surplusul de energie produs de panourile solare în rețeaua publică de alimentare cu curent. Invertorul off grid este un invertor care îți permite stocarea surplusului de energie în baterii solare. Astfel energia putând fi folosită pe parcursul nopții. Un astfel de invertor este extrem de util în zonele izolate unde nu există rețea de alimentare publică. Invertorul hibrid, cum îi spune și numele, combină funcționalitățile ambelor tipuri de invertoare despre care scriam mai sus. Permițând atât conectarea la rețeaua publică de alimentare cu energie, cât și încărcarea bateriilor solare.

Probabil că cel mai folosit tip de invertor solar este invertorul on grid monofazat. Mai ales în zonele rezidențiale.​

Structura de prindere pentru panouri solare

O altă componentă importantă a unui sistem este structura de prindere pentru panourile solare. Și aici există diferențe în funcție de locul în care montezi panourile: structură de prindere la sol sau structură de prindere pe acoperiș. 

Povestim în cele ce urmează despre structura de prindere pe acoperiș. Acesta fiind cel mai uzual loc de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice.

Calitatea montajului depinde de 2 factori: calitatea structurii de prindere și calitatea manoperei. Altfel spus este important să alegi elemente de structură care să garanteze că sistemul este bine ancorat de acoperișul casei tale. Dar și mai important să alegi o firmă serioasă care să lucreze cu atenție la detalii. Având grijă să nu îți lase găuri în acoperiș, cabluri neizolate, etc. 

Și în ceea ce privește structura de prindere, există diferențe în funcție de tipul de acoperiș pe care-l ai. Astfel vei găsi structuri de prindere a panourilor solare pentru acoperiș din țiglă, din tablă, sandwich, etc.

Baterii solare

Dacă alegi să montezi un invertor on grid, bateriile solare nu vor fi o grijă pentru tine. Pe de altă parte ele sunt o componentă esențială atunci când vorbim despre invertoarele off grid și o optiune pentru invertoarele hibrid.

Este bine să precizăm din capul locului că bateriile solare vin cu un cost ridicat. Deși utilitatea lor este evidentă, acest cost este un argument important împotriva achiziționării și montării lor. Dacă invertorul off grid are nevoie de ele, invertorul hibrid poate funcționa fără aceste baterii solare. Căci poate vărsa surplusul de energie în rețea. Însă, cei ce își doresc un nivel de autonomie mai mare și pe timpul nopții, pot alege să monteze astfel de baterii solare. Avantajul invertorului hibrid vine și din faptul că montarea bateriilor se poate face oricând după punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice.

Accesorii pentru sistemul de panouri solare

Cablul solar este primul accesoriu din listă și este compus din mai multe fire electrice. În general firele electrice sunt fabricate din cupru sau din aluminiu însă cele mai bune sunt cele din cupru. Acestea au o conductivitate mai mare. 

Alte accesorii pe care trebuie să le menționăm sunt:

  • Contorul care permite măsurarea cantității de electricitate inclusiv tensiunea, curentul, puterea, frecvența, factorul de putere, energia activă etc
  • Modulul de comunicatie sau dongle care îți facilitează accesul de la distanță la sistemul tău de panouri solare.
  • Stația de încărcare auto

Sursa foto: freepik.com

Related posts

Ruris vizeaza afaceri in crestere, de 5 milioane EUR pentru 2011

Adina Meyers

Pergola si hamacul – detalii valoroase in gradina

Adina Meyers

Cel mai mare parc de distracții din Moldova: carusel montan, tubbing, teleski -FOTO& VIDEO

Adina Meyers