LifeStyle

Design Lab: Zece ani de inovatie in design-ul aparatelor pentru purificarea aerului

Stefano Marzano, Director-Sef de Design la Electrolux, explica cresterea interesului pentru un aer sanatos in interiorul locuintei: „Traim intr-o lume in care au loc modificari climatice constante; deteriorarea calitatii aerului din zonele urbane ridica noi provocari si, de aceea, consumatorii cauta sa creeze in propria locuinta un sanctuar departe de poluarea orasului. Calitatea aerului este un factor esential pentru consumatori, influentandu-le sanatatea si aspectul. Mai mult decat atat, optiunea de a aduce „aerul proaspat de la tara” in oras ar putea transforma complet atmosfera din locuintele lor.”

S-a implinit un deceniu de cand Electrolux a lansat competitia Design Lab, iar de-a lungul timpului, perceptia consumatorului a evoluat semnificativ printr-un val de tendinte noi si fara precedent. Tema din acest an a competitiei Electrolux Design Lab a fost influentata de cresterea gradului de urbanizare, spatiul devenind limitat odata cu migratia dinspre zonele rurale spre zone dens populate si spre zone urbane restranse. Exista trei directii care au luat nastere datorita acestei tendinte – curatare fara efort, aer natural si social cooking.

Printre cele mai bune proiecte participante la Electrolux Design Lab in anii precedenti, care prezinta electrocasnice pentru purificarea aerului, se numara:

Aeroball (2012): Jan Ankiersztajn, Polonia

Conceptul castigator al competitiei Design Lab din 2012 reprezinta o metoda revolutionara de a imbunatati calitatea aerului din spatiile in care traim. Aeroball este o colectie de bile luminescente si plutitoare care pot sa filtreze si sa parfumeze aerul dintr-o incapere. Atunci cand filtrarea nu este suficienta, Aeroball pune la dispozitie si o varietate de parfumuri. Invelisul stralucitor al sferei absoarbe lumina in timpul zilei si radiaza noaptea, ca un „licurici” delicat din interior care functioneaza continuu pentru a imbunatati aerul pe care il respiram. Bilele plutesc folosind heliu si cad atunci cand trebuie schimbate.

Foliage (2010): Rami Santala, Finlanda

Foliage functioneaza asemanator cu o planta obisnuita care poate fi asezata pe pervazul ferestrei din interiorul locuintei. Cu toate acestea, in locul oxigenului si al zaharului, Foliage produce aer curat si proaspat, folosind energia solara. De asemenea, conceptul frumos si delicat poate sa-si transforme forma si suprafata.

Nature Wind (2007): Bae Won-Ho, Coreea de Sud

Nature Wind este un gadget montat pe fereastra si alimentat cu energie solara, care foloseste o serie de filtre pentru a reimprospata si igieniza aerul din casa. Ventilatorul alimentat solar raspandeste aer curat printr-un filtru de carbune din bambus, printr-un filtru de apa si, in cele din urma, printr-un filtru fitoncid. Fitoncidele sunt substante antibiotice naturale pe care plantele le folosesc pentru a se proteja de insecte si micro-organisme.

GAIA Root (2010): Ankit Kumar, India

Acest concept este auto-sustenabil, fiind un „ecosistem personal” care se monteaza pe perete si care creeaza energie prin intermediul unui zid viu de plante, permitand astfel circulatia si purificarea aerului si oferind posibilitatea de control al temperaturii. Imaginate ca o nota personala de verde, unitatile de pe perete sunt modulare, asa ca pot fi potrivite in apartamente si case de diferite marimi, in functie de necesitati, generand aer curat pentru utilizatorii casnici si ocupand, totodata, un spatiu restrans.

Despre Electrolux Design Lab

Lansat in 2003, Electrolux Design Lab este o competitie anuala de design, desfasurata la nivel global, care se adreseaza absolventilor si studentilor de la design din intreaga lume. In 2012 Design Lab a aniversat zece ani de cand incurajeaza si sustine tinerii designeri sa conceapa dispozitive inovatoare pentru locuintele viitorului.

In acest an, termenul limita pentru inscrierea in competitie este 15 martie 2013 – pentru prima etapa, iar castigatorul va fi desemnat in octombrie 2013, dupa parcurgerea tuturor etapelor de evaluare si selectie, in fata unui juriu de profesionisti.

Primul premiu al competitiei este de 5000 euro si un stagiu de practica de sase luni la sediul central de design Electrolux. Al doilea premiu este de 3000 de euro, al treilea premiu de 2000 de euro, iar castigatorul ales de public prin intermediul voturilor online va fi rasplatit cu 1000 de euro.

Aflati mai multe despre Design Lab pe canalele Electrolux din social media:

Design Lab blog:

electrolux.com/electroluxdesignlab

Electrolux Facebook page:

facebook.com/ElectroluxAppliances

Twitter: twitter.com/Electrolux

Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab

Pinterest: pinterest.com/electrolux

Instagram: Instagram.com/electrolux 

Related posts

Ce ar trebui să știți înainte de a decora camera copiilor. Cunoașteți cele 4 elemente după care se clasifică zodiile?

Adina Meyers

Noblesse Interiors prezinta Luxury Living la Palatul Noblesse

Adina Meyers

De ce ai cumpara un aspirator de mana si cum il alegi pe cel mai bun?

Adina Meyers