Dormitorul trebuie să fie o oază de liniște și relaxare, care să îți ofere o stare de bine.
Așa că această cameră trebuie să fie amenajată conform unui plan, care să bifeze următoarele trei aspecte:
- confort,
- comoditate
- design.
Iar dacă dormitorul tău este unul de mici dimensiuni, atunci va trebui să ții cont de alte câteva reguli. Astfel încât rezultatul final să fie unul inedit. Tocmai de aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi și sugestii. Astfel încât amenajarea dormitorului să se transforme într-o adevărată plăcere.
Folosește oglinzi ca obiecte de decor
Oglinzile sunt obiectele de decor perfecte pentru spațiile mici. Deoarece reflectă lumina și creează impresia de profunzime. Astfel, întreaga încăpere va părea mai mare decât este în realitate.
Poți poziționa oglinzi
- la nivelul ușilor dulapurilor,
- deasupra patului,
- pe peretele opus patului.
De asemenea, poți opta pentru oglinzi de diverse mărimi, pentru a crea un contrast interesant.
Optează pentru culori deschise
În general, culorile deschise sunt mereu recomandate pentru amenajarea dormitoarelor și a bucătăriilor de mici dimensiuni. Deoarece creează impresia unui spațiu mai aerisit.
Așa că dacă ai un dormit mic pe care dorești să îl amenajezi, ar trebui să optezi pentru nuanțe de alb, bej sau bleu deschis, care sunt extrem de versatile. Iar în zonele pe care dorești să le evidențiezi, poți adăuga câteva pete de culoare, pentru a crea un contrast.
De exemplu, poți opta pentru tablouri canvas pentru bucătărie sau dormitor, sau pentru un ceas de perete, care ar atrage toată atenția. De asemenea, poți să optezi pentru o variantă mai creativă de amenajare și poți crea un perete statement, zugrăvindu-l într-o culoare mai închisă decât restul camerei.
Alege un mobilier de dimensiuni potrivite
Una dintre cele mai mari provocări în amenajarea unui dormitor mic este reprezentată de alegerea mobilierului potrivit. De exemplu, dacă dormitorul tău nu are mai mult de 9 metri pătrați, ar trebui să alegi un pat mai mic, cu o lățime de 140 cm, în locul unuia king size, care are o lățime de 180 cm. Astfel, vei avea îndeajuns de mult spațiu încât să te poți mișca pe lângă pat. De asemenea, pentru a avea un spațiu în plus pentru pilote și perne, poți alege un pat cu sertare.
În cazul noptierelor, ar fi indicat să optezi pentru unele cu un design cât mai aerisit, care să nu fie așezate direct pe podea, astfel încât să eviți senzația de aglomerare a spațiului. Iar dacă nu ai îndeajuns de mult spațiu pentru noptierele clasice, poți opta pentru polițe, montate de o parte și de alta a patului.
Dulapul ar trebui să aibă o culoare cât mai apropiată de cea a pereților, astfel încât nuanțele să se confunde, iar dressing-ul să pară o extensie a peretelui. Acest truc te va ajuta să eviți fragmentarea vizuală a spațiului, iar astfel, camera va părea mult mai aerisită.
Nu uita de corpurile de iluminat
Iluminatul joacă un rol extrem de important în amenajarea unei încăperi. În cazul unui dormitor mic, cu tavan înalt, poți opta pentru pendule lungi, cu un design modern. De asemenea, poți alege și alte surse de iluminare decorative, cum ar fi o veioză sau un lampadar, pentru unul dintre colțurile mai puțin luminate ale încăperii. Acestea vor avea un aport semnificativ la crearea unei ambianțe plăcute în dormitor. Iar dacă vrei să economisești din spațiul de pe noptieră, poți alege să montezi aplice drept sursă de iluminare.
Schimbă atmosfera din cameră cu perdele și draperii
Într-o cameră, perdelele și draperiile au atât un rol estetic, cât și unul funcțional. Pe lângă faptul că blochează lumina de afară și oferă un grad sporit de intimitate, acestea contribuie și la crearea unui design deosebit în încăpere. Dacă ai un dormitor mic, poți alege perdele dintr-un material subțire, din pânză sau voal, în nuanțe calde și liniștitoare, cum ar fi bej, roz pal sau verde pudrat.
Așadar, dacă vei ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, te vei putea bucura de camera visurilor tale. Însă, înainte de a începe amenajarea, nu uita să îți planifici un buget, astfel încât să te asiguri că îți permiți să pui în aplicare tot ce ți-ai propus.