Solutii Constructive

De ce să păstrezi tâmplăria din lemn?

Cei mai mulţi dintre noi considerăm că, atunci când vechea tâmplărie din lemn începe să se deterioreze, trebuie să o înlocuim cu altă tâmplărie, din PVC. Chiar dacă acest material se foloseşte cel mai des pentru realizarea ferestrelor noi, nu înseamnă că reprezintă şi cea mai bună soluţie, mai ales dacă vorbim despre o locuinţă cu aspect tradiţional.

În acest articol am ales să vorbim despre tâmplăria din lemn şi despre restaurarea acesteia motivaţi fiind de numărul din ce în ce mai mare de persoane care înclină spre tradiţionalism, o realitate care duce, bineînţeles, la crearea unei identităţi culturale, relativ absentă până acum câţiva ani. Interesul pentru creşterea culturală determină noi solicitări din partea beneficiarilor pentru materiale naturale, ecologice şi biodegradabile.

Tâmplăria veche începe să-şi arate vârsta în momentul în care are finisajul (lac sau vopsea) scorojit, feroneria uzată şi nu se mai închide corespunzător. Pentru recondiţionarea acesteia, puteţi solicita serviciile unei firme care se ocupă de restaurarea ferestrelor şi uşilor din lemn. Prin înlocuirea feroneriei şi aplicarea unui grund şi a unui lac nou pe elementele din lemn în stare de degradare, tâmplăria va corespunde pe deplin cerinţelor din punct de vedere vizual.
Printre avantajele nesperate, regăsim aspectul. De cele mai multe ori, indiferenţa oamenilor şi lipsa identităţii culturale au ca rezultat imobile şi localităţi cu un look grotesc. Cu siguranţă, unei case tradiţionale îi va creşte valoarea incomensurabil dacă tâmplăria acesteia va fi restaurată corespunzător.
Un alt beneficiu care merită menţionat este confortul. După cum ştim, tâmplăria clasică din lemn se regăseşte sub formă dublată sau cuplată şi funcţionează pe acelaşi principiu ca geamul termoizolant. Izolarea termică este dată de stratul de aer cuprins în interior.

Avantajele utilizării tâmplăriei din lemn:

  • Confecţionarea tocurilor şi ancadramentelor pe toată grosimea peretelui;
  • Posibilitatea de reînnoire a finisajului lemnului şi de schimbare a culorii tâmplăriei;
  • Finisajele sunt ecologice, pe bază de apă, şi nu conţin substanţe toxice;
  • Aspectul natural şi cald;
  • Izolaţia termică proprie materialului;
  • Izolaţia fonică – profilul este plin comparativ cu cele cu trei-cinci camere, care sunt goale pe interior;
  • Lemnul respiră – permite reglarea umidităţii mediului interior, dispare condensul.

Câteva sfaturi
Înlocuirea tâmplăriei clasice din lemn cu cea din PVC nu este o soluţie recomandată în cazul imobilelor care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în arii protejate. În această situaţie, schimbarea tâmplăriei se poate face doar în condiţiile respectării articolelor 23-24 din Legea 422/2011 (republicată în 2006) şi actualizată în 2016, şi anume ţinând seama de avizul Ministerului Culturii şi Cultelor (aspectul exterior şi materialul din care este confecţionată tâmplăria trebuie menţinute). Scopul este acela de a păstra identitatea arhitecturală a imobilelor.
Prin înlocuirea foilor de sticlă simple cu geam termoizolant sau prin montarea unei cercevele suplimentare cu geam termoizolant se obţine o îmbunătăţire semnificativă din punct de vedere termic, de aproape 40%.

Material realizat de arhitect Ioana Oncea
Foto: Shutterstock

Related posts

Final Distribution aniverseaza 10 ani de prezenta pe piata acoperisurilor din Romania

Adina Meyers

Solutii pentru toate sarpantele

Adina Meyers

Cea mai buna hidroizolatie pentru terasa casei tale

Adina Meyers