Vopseaua ecologică este produsă pentru a fi folosită într-un echilibru perfect cu mediul, fără a afecta în niciun fel sănătatea persoanelor din casă.
La fabricarea acesteia se utilizează preponderent sau chiar exclusiv materiale naturale, ecologice. Unele sunt de origine animală, cum ar fi cazeina, componenta principală a laptelui de vacă, sau ceara de albine. Altele sunt minerale (calcar, var, pigmenți, făină din diverse roci, precum marmura). A treia categorie o reprezintă componentele vegetale, în care se înscriu rășinile, ceara de Carnauba (această este o plantă originară din Brazilia), uleiul de in etc.
Din compoziție sunt excluși solvenții și pigmenții toxici, care emană vapori cu un miros înțepător, ce pot provoca dureri de cap, amețeli sau chiar afecțiuni respiratorii. O vopsea ecologică este perfect tolerată inclusiv de persoanele foarte sensibile sau de cele care suferă de alergii. Multe dintre vopselele ecologice sunt pe bază de apă, iar pentru diluarea lor este nevoie de apă de la robinet. Mai mult decât atât, vă puteți culca într-o cameră vopsită cu puțin timp în urmă, iar eventualele pete de pe suprafețele învecinate se curăță cu apă, dacă nu au apucat să se usuce.
Tot la capitolul avantaje, amintim că vopseaua ecologică: se usucă mult mai repede decât o vopsea pe bază de solvent, nu se îngălbenește în timp, se poate utiliza pentru acoperirea unor suprafețe dintre cele mai diverse, precum lemn, metal, pereți, plastic etc.
Unii producători au scos pe piață vopsele ecologice care prezintă caracteristici speciale, aşa cum sunt cele cu barieră termică. Acestea conțin, de regulă, aditivi ceramici, al căror rol este să reflecte căldura. Există, de asemenea, vopsele eco cu bune proprietăți fonoizolatoare (microparticulele din ele creează un mediu ce estompează sunetele), hidroizolatoare (pe bază de uleiuri vegetale) sau chiar ignifuge. Practic, nu prea mai există situație în care vopseaua clasică să nu poată fi înlocuită cu una eco, iar noi considerăm că nu aveți niciun motiv să nu o faceți.
Text: Simona Popa
Sursa foto: www.shutterstock.com