Daca mai sunt inca proprietari de imobile, apartamente sau vile care n-au auzit inca de notiunea de "certificat energetic", inseamna ca acele persoane au o problema cu legislatia in vigoare pentru ca obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa inca din 2013 prin Legea 159 din Monitorul Oficial.

La ce ajuta acest document?

Pe scurt, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament, vila, hala industriala) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunoştinta despre performanta energetica a cladirii. Ce inseamna performanta energetica a unei cladiri? In primul rand randamentul caloric. De exemplu, o cladire cu pereti din beton armat va avea calificative proaste din punct de vedere energetic pentru ca acei pereti transpira vara si fac igrasie si sunt foarte reci iarna spre deosebire de o cladire cu pereti din caramida poroterma, poliester expandat la exterior si rigips in interior.

Legea presupune obligativitate pentru toti proprietarii indiferent de orasul sau zona de provenienta. De exemplu, daca esti din Bucuresti poti obtine mai multe informatii la o cautare simpla pe google in timp ce tastezi certificat energetic Bucuresti.

Cladirile care trebuie sa aiba certificat energetic si exceptiile de la regula

Certificatul de performanta energetica este intocmit pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore. Concret, documentul este necesar pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri şi restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Certificatul nu este necesar pentru cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior. In plus, coeficientul unui certificat energetic are in vedere materialele folosite dupa normele ISO stabilite in ultimii ani, iar cladirile de patronimoniu cu vechimi de sute de ani s-au construit cu ajutorul unor materiale care nu se mai fabrica in prezent la fel ca in acea perioada.

De asemenea, documentul nu este necesar pentru cladiri folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios, pentru cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

 

Related posts

GEALAN dezvăluie o lume a ferestrelor digitale la târgul FENSTERBAU FRONTALE 2018

Adina Meyers

Somfy România: soluţiile de umbrire solară dinamică ar putea reduce cu până la 70% costurile de energie necesare pentru răcire și încălzire în clădiri

Adina Meyers

Importanța alegerii corecte a țiglei metalice pentru acoperișuri 

Adina Meyers