Practic

De ce ar trebui sa-ti construiesti o sauna?

Dupa o zi obositoare, cand ajungeti acasa si reusiti sa va trageti sufletul, constatati ca aveti nevoie de ceva mai mult decat odihna pentru a va relaxa. O solutie pentru detensionare o constituie sauna.

Cu ajutorul a doar 15 minute de sauna puteti sa simtiti ca intregul organism s-a relaxat si ca sunteti pregatiti pentru o zi cu noi provocari. Nu numai ca va veti bucura de cateva clipe de relax, dar cu ajutorul saunei veti avea o viata mai sanatoasa.

De ce este sanatoasa sauna? Principiul de functionare, de baza, consta in alternarea temperaturilor: o incalzire a corpului urmata de o faza de racire cu ajutorul unui dus rece. Folosirea saunei in mod constant aduce beneficii intregului corp.

Cu ajutorul acesteia se relaxeaza muschii, creste rezistenta organismului, se accelereaza circuitul sangvin si, nu in ultimul rand, creste buna dispozitie. Sauna poate fi instalata oriunde, important este sa dispuneti de spatiul necesar. Aceasta poate fi amplasata in casa, la subsol, la parter sau chiar in curte.

Sauna finlandeza sau cu infrarosu? Aceste doua tipuri de sauna sunt complet diferite. Chiar daca ambele imbunatatesc sanatatea si starea de spirit, atat modul de utilizare cat si cauza fenomenului de transpiratie difera fundamental. Alegerea trebuie facuta in functie de preferintele dumneavoastra si nimic nu va impiedica sa cumparati ambele tipuri de sauna.

Stiati ca…

In timpul saunei, temperatura pielii la suprafata creste cu aproximativ 10°C, iar temperatura corpului creste cu 1°C, cauzand un efect de febra artificiala. Ca o reactie la acest fenomen, organismul incepe sa dezvolte anticorpi. Vasele sangvine se dilata accelerand circuitul. Organismul incearca sa mentina temperatura constanta, racindu-se prin transpiratie. Celule moarte ale pielii se desprind, redand acesteia finetea naturala.

Transpirarea intensiva influenteaza in mod pozitiv balanta apei si a toxinelor din organism. Sauna are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular si a tensiunii, antreneaza inima si intregul sistem circulator. Temperaturile intr-o sauna sunt intre 60-100°C. Aerul din incapere este relativ uscat, iar pentru a creste umiditatea se toarna apa peste pietrele incinse. Aerul nu trebuie sa fie niciodata complet uscat, pentru ca poate dauna sistemului respirator.

Cum se intretin cabinele de sauna

Saunele se pot intretine foarte usor si va puteti bucura de ele pe o durata cat mai mare daca urmati cateva sfaturi:

1. Nu vopsiti, lacuiti si schimbati pozitiile interioare cu orice vopsea sau lac. Lemnul trebuie sa respire. De asemenea, orice finisaj artificial al lemnului poate crea o suprafata mult mai fierbinte.

2. Dupa fiecare utilizare, este indicat sa se foloseasca o perie care se va umezi intr-o galeata cu apa si se va peria fiecare perete, bancheta, spatar etc. Timpul efectuarii acestui ritual este relativ scurt (cca. 1 min.). Atentie! Nu se foloseste apa in exces!

3. Dupa ce terminati de utilizat sauna si procesul de curatare este gata, scoateti gratarul de pe podea. Lasati usa saunei deschisa pentru aerisirea completa. Caldura ramasa in roci si in lemn va usca sauna complet.

4. In cazul in care s-a adunat murdarie si transpiratie (daca pasul 2 a fost omis de cateva ori) este indicat sa folositi o perie manuala, dar de data aceasta apelati si la ajutorul apei fierbinti cu un strop de detergent. Pentru a face ca banchetele sa arate ca noi, le puteti curata o data pe an cu hartie abraziva.

 

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Anca Ghiorghiu

 

Related posts

Dormitoare pentru baieti

Adina Meyers

Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi apartamentul, ai nevoie de un certificat energetic! – Află cum îl poți obține în 24 de ore!

Adina Meyers

Cum sa iti pregatesti dormitorul pentru anotimpul cald

Adina Meyers