Petrecem în locuință cea mai mare parte a timpului nostru. Tocmai de aceea, mediul din casă poate avea un efect puternic asupra stării noastre de sănătate, indiferent dacă suntem conștienți sau nu de asta. Chiar dacă locuința arată impecabil și facem curățenie foarte des, nu înseamnă că nu suntem expuși la factori care ne pot afecta sănătatea.
Calitatea apei și a aerului din locuința ta joacă un rol foarte important în sănătatea organismului tău. Din fericire, există numeroase metode pentru verificarea calității apei și a aerului din locuința ta, iar în funcție de rezultatele verificărilor, poți lua măsuri pentru remedierea problemelor, dacă situația o impune. Iată ce verificări poți face în locuință:
Verifica umiditatea aerului
Umiditatea crescută a aerului poate avea consecințe nefaste asupra sănătății rezidenților. Umiditatea afectează atât starea noastră de sănătate, cât și nivelul de confort din casă. Din fericire poți verifica foarte ușor nivelul de umiditate din locuința ta cu ajutorul unui umidometru, un aparat care face măsurători pentru a determina concentrația de apă din aer.
Umiditatea în exces poate genera infecții respiratorii sau alergii și poate crește rata de multiplicare a bacteriilor și a microbilor. De asemenea, umiditatea contribuie major la apariția mucegaiului și încurajează creșterea numărului de alergeni dintr-o locuință. Aceasta afectează și confortul nostru, pentru că un nivel crescut de umiditate scade foarte mult abilitatea organismului de a-și regla singur temperatura; umiditatea excesivă face ca temperatura resimțită de corpul nostru să crească în zilele călduroase.
Verifică calitatea apei
Apa poate prezenta o serie de riscuri pentru sănătatea consumatorilor, dacă nu este bine filtrată și dacă nu este tratată corespunzător, în special atunci când provine din surse individuale, precum puțuri, izvoare sau fântâni. Conform PLOS, o sursă de apă contaminată poate avea efecte devastatoare asupra organismului; de la diaree acută, la boli infecțioase severe și chiar până la intoxicații cu fluor sau arsenic. Apa din rezervele municipale este tratată cu diferite substanțe pentru eliminarea poluanților și agenților patogeni și este verificată periodic.
Chiar și așa, exisă în continuare riscul contaminării, din cauza rețelelor învechite și defectuoase, motiv pentru care e o idee foarte bună să testezi puritatea apei din locuința ta. În cazul în care consumi apă din fântână sau dintr-o sursă proprie, această testare devine imperativă, pentru că sursele individuale de apă nu sunt verificate și nici tratate împotriva contaminanților sau a agenților patogeni.
Din acest motiv e foarte important să te asiguri, în primul rând, că apa pe care o bei tu și familia ta e sigură pentru consum. Există o serie de aparate pe care le poți folosi pentru testarea apei de la robinet sau din curte. Unele măsoară nivelul suspensiilor dizolvate în apă, altele testează PH-ul sau folosesc electroliza pentru a determina gradul de puritate al apei.
Verifică nivelul de monoxid de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor și insipid care se poate acumula în interiorul locuinței noastre, fiind generat de diferite electrocasnice din casă precum cuptoare, boilere sau aragazuri. Acesta e un gaz toxic atunci când e inhalat, motiv pentru care poate fi o idee bună să fii la curent cu nivelul de monoxid din locuința ta. Pentru asta, vei avea nevoie de un detector de monoxid de carbon.
Dacă îți faci griji că nu vei găsi ușor un astfel de detector, ar trebui să știi că sunt mult mai comune decât crezi. În România, detectoarele de monoxid de carbon vin, de regulă, la pachet cu cele de gaz metan și sunt legate la centrala termică. Acestea înregistrează nivelul de monoxid de carbon, gaz metan sau fum din bucătărie și, în cazul în care valorile normale sunt depășite pornesc alarma, ca tu să poți lua măsuri pentru remedierea situației.