La fel ca orice alt decor sau mobilier din casa ta, plantele de interior trebuie să fie curățate ocazional.

Dar, spre deosebire de praful de pe plinte sau de aspirarea covorului, nu este o problemă de estetică. Dacă vă curățați sau nu plantele în mod regulat (și, bineînțeles, modul în care le curățați) le poate afecta bunăstarea.

 

Modul în care curățați o plantă depinde în cele din urmă de câțiva factori, cum ar fi tipul de plantă și frunzele și cât de murdare sunt. În unele situații, eliminarea rapidă a prafului va face trucul. O plantă mai murdară ar putea avea nevoie de ceva mai multă dragoste și muncă (inclusiv o eliminare a frunzelor uscate).

 

De ce este importantă curățarea plantelor?

Pentru că nimeni nu vrea o plantă prăfuită. Dar și, din cauza științei! La fel ca aproape orice din casa ta, plantele acumulează praf, murdărie și alte resturi în timp, dacă nu sunt curățate în mod regulat. Și un strat de praf pe frunzele unei plante poate reduce lumina soarelui pe care o absoarbe, interferând cu capacitatea sa de a se hrăni prin fotosinteză.

Cât de des ar trebui să vă curățați plantele?

Nu există o regulă rapidă cu privire la frecvența cu care ar trebui să vă curățați plantele. O regulă bună este să verifici frunzele de fiecare dată când le uzi.

Dacă pe o plantă există praf sau resturi vizibile sau dacă simțiți praf când frecați frunzele, probabil este timpul pentru o curățare.

Anumiți factori ar putea determina acumularea mai multor praf. De exemplu, dacă țineți ferestrele deschise în mod regulat, poate fi necesar să  curățați plantele mai des.

5 metode pentru curățarea plantelor

Există multe modalități de a curăța o plantă. Dacă are frunze neclare sau flori delicate, s-ar putea să dorești să apuci un instrument moale pentru spălare. Dacă frunzele sunt plate și late, un burete și apă cu săpun pot funcționa. Sau dacă aveți o mulțime de plante, ați putea încerca să le luați pe toate la duș.

Curăță plantele de la duș

O plantă mai mică ar putea beneficia de o clătire rapidă în chiuvetă. Dar dacă aveți o plantă mai mare în ghiveci, puteți folosi dușul pentru a o curăța. Acest lucru funcționează cel mai bine dacă aveți un cap de duș detașabil care vă permite să reglați presiunea apei, deoarece o forță prea mare poate deteriora frunzele sau le poate rupe de pe plantă.

Pur și simplu mutați planta (sau câteva dintre ele, dacă aveți mai multe) în cadă sau duș. Apoi, utilizați apă călduță pentru a pulveriza ușor frunzele plantei până când praful și resturile se risipesc. Uscați în aer planta din cadă înainte de abo muta înapoi în loc. Dacă trebuie să folosiți dușul imediat, apucați un prosop de hârtie sau o cârpă din microfibră și ștergeți frunzele înainte de a le muta.

 

 

Cum se curăță plantele de mână cu un burete și apă cu săpun

Această metodă nu va fi la fel de eficientă cu o plantă care are tone de frunze mici, cum ar fi o ZZ sau ferigă, dar pentru o plantă cu frunze mai mari și mai solide, cum ar fi o plantă de șarpe, monstera sau smochină cu frunze de lăutărie, puteți fi mai mult precis folosind un burete și apă cu săpun pentru a îndepărta praful și alte murdării.

Doar apucați un burete non-abraziv (pentru a evita zgârierea frunzelor) sau chiar o cârpă moale din microfibră. Faceți o soluție cu ¼ linguriță de săpun de vase pe litru de apă caldă, apoi înmuiați buretele până când este umed. Ștergeți cu atenție frunzele până când acestea apar curate, clătind periodic buretele pentru a evita răspândirea murdăriei pe frunze. În acest proces, asigurați-vă că folosiți cealaltă mână pentru a susține frunzele în timp ce ștergeți, astfel încât acestea să nu se rupă.

ștergeți frunzele plantelor cu o cârpă din microfibră

Ai norocul să ai o plantă uriașă care să nu se mute ușor la duș? Puteți folosi o cârpă uscată din microfibră sau un praf pentru a prăji frunzele plantei. Este ușor de făcut: ștergeți ușor frunzele individual cu o cârpă moale din microfibră, iar pentru o plantă mai mare, folosiți un spumă. Ca o practică generală, utilizați praful de pe planta dvs. ori de câte ori pulverizați alte zone ale casei.

Unele plante au frunze lipicioase sau neclare care pur și simplu nu se pretează la curățarea ușoară. Și în cazul plantelor precum violetele africane cărora nu le place să-și ude frunzele, nici pulverizarea, nici ștergerea nu sunt răspunsul.

Utilizați o perie moale, pentru a șterge foarte ușor praful din frunze.

Curăță plantele cu o pensulă

Anumite plante ar putea beneficia de textura și precizia unei pensule. Inclusiv plante, cum ar fi violetele africane. Sau plante cu frunze mai mici, cum ar fi ferigi și flori. Cu cât planta este mai mică și mai delicată, cu atât peria ar trebui să o folosiți mai mică și mai moale. De exemplu, nu utilizați o pensulă rigidă pe flori cu frunze care ar putea cădea cu ușurință. În schimb, o pensulă mai moale pentru copii ar trebui să facă truc.

 

Cum se decupează frunzele moarte din plante

Când vă curățați plantele, s-ar putea să observați frunze moarte. Îndepărtarea acestora nu îmbunătățește doar aspectul unei plante; permite mai multor substanțe nutritive să ajungă la frunzele supraviețuitoare. Puteți îndepărta cu ușurință frunzele moarte sau pe moarte dacă sunt libere. Sau, puteți apuca o foarfecă sau foarfece de tăiere, tăind concediul cât mai aproape de tulpină.

 

 

Related posts

Cum sa amenajezi o baie mica in cazul in care nu are nici fereastra

Adina Meyers

Accente toscane într-o casă cu aer boem

Adina Meyers

Cum sa ne redecoram locuinta toamna

Adina Meyers