Daca nu stiai, lumina poate face destul de mult diferenta atunci cand vine vorba de amenajarea locuintei noastre. Asta pentru ca in functie de ea starea noastra poate fi influentata, fie intr-un mod pozitiv, fie intr-unul negativ (depinde de la caz la caz). Fiecare incapere a casei noastre necesita o anumita iluminare, iar daca stim cum sa ne jucam cu lumina atunci o sa observam ca ii vom oferi casei noastre un plus de personalitate.

Atmosfera unei incaperi poate fi una discreta sau mai energizanta, iar intre cele doua diferenta nu de putine ori este reprezentata de modul in care ne jucam cu luminile. Nu este suficient sa luam in calcul doar amplasarea in anumite locuri a corpurilor de iluminat, ci si modul in care lumina emisa de acestea este reflectata de suprafetele din casa. Partea buna este ca avem foarte multe optiuni la dispozitie atunci cand vine vorba de alegerea unor corpuri de iluminat.

Printre cele mai des intalnite corpuri de iluminat sunt spoturile incastrate, iar asta pentru ca ele ne ofera mai multe avantaje, in special atunci cand urmarim amenajarea locuintei noastre intr-un stil cat mai minimalist cu putinta. In plus, aceste spoturi nu pot fi incastrate doar in tavan, ci la fel de bine le putem montate si in pereti. O sa alegi, evident, in functie de efectul pe care vrei sa il obtii in incaperea respectiva.

Pe langa spoturi, o alta optiune pe care o avem la dispozitie si care merita luata in considerare este reprezentata de lampile de perete. Ele isi odvedesc utilitatea in special prin aceea ca lumina acestora poate fi orientata fie spre plafon, fie spre podea, si ne ofera de asemenea senzatia ca spatiul in care sunt amplasate este mult mai mare decat in realitate. Pe aceasta lista cu optiune pe care le putem lua in considerare se mai adauga lampile de podea (au nu doar un rol functional, ci si un foarte important rol estetic), lampile suspendate sau lampile de masa. Fiecare are un anumit rol si ofera o anumita atmosfera incaperii in care sunt folosite.

Am spus chiar in debutul articolului faptul ca pentru fiecare incapere in parte este recomandat un anumit tip de iluminare. Intr-adevar asa este, iar motivul este unul destul de evident: fiecare incapere are un anumit rol si necesita o anumita orientare si intensitate a luminii. Pentru dormitor de exemplu e bine sa ne indreptam atentia catre luminile blande, care ne ajuta sa ne relaxam. Lustra de tavan in cazul acestuia reprezinta o alegere excelenta, dar la fel de bine isi pot face simtita prezenta chiar si lampile pentru citit, care pot fi amplasate de fiecare parte a patului.

Camera care ne ofera cea mai mare versatilitate este living-ul, iar asta pentru ca aici putem apela la aproape toate tipurile de iluminat. De ce? Pentru ca living-ul poate sa aiba intrebuintari multiple. Practic acesta poate fi impartit in mai multe zone „fierbinti”, iar fiecarei zone ii va corespunde un anumit tip de iluminat. Putem avea asadar o zona in care sa avem amplasat biroul, o zona pentru luat masa, o zona pentru petrecerea timpului liber, iar exemplele pot continua.

Related posts

Casa inspirata din basmele copilariei

Adina Meyers

Exista solutii de amenajare si pentru bucatariile ceva mai mici

Adina Meyers

De ce este fotoliu de masaj o investitie care merita?

Adina Meyers